Kolumne

MIT O AMERICI Plesne dvorane i nova muzika

Oko 1910. počinju se graditi velike plesne dvorane, koje će nakon 1920. postati kina, gdje se okupljala masovna publika.

FOTO: BRITANNICA.COM
FOTO: BRITANNICA.COM

Vodviljska glazba koju su izvodili židovski umjetnici početkom 20. stoljeća ubrzo je dobila ozbiljnog konkurenta u “Tin Pan Eli“, crnačkom muzičkom sastavu stvorenom u New Yorku.

Crnačka muzika osvojila je srca brojne publike i vrlo brzo se transformirala u komercijalnu varijantu zvanu jazz.

Jazz muzika bila je odlična za ples, a “plesna groznica” podstilova kao što su ragtime ili bi bapa proširila se Amerikom. Afroamerikanci su donijeli obilje vlastitih ritmova, posvuda su nicali orkestri s “bijelim” izvođačima koji su svoj zenit dosegnuli u vrijeme Glenna Millera i Bennyja Goodmana. Dvadesetih godina 20. stoljeća dolazi do prave invazije latinske i hispanske muzike u SAD-u.

Presudna za promicanje muzike bila je pojava radio stanica koje su nicale posvuda. Edisonov patent za reprodukciju zvuka uz pomoć igle i magnetske trake, kasnije je doveo do pojave prvih ploča i gramofona. Tehnologija je omogućila popularne američke mitologije. Milioni ljudi uživali su u muzici , plesu, pulp literaturi, stripovima i filmovima.