Čuveni starinski kolač ženska ćud potiče još iz 19. vijeka, a jedna je od omiljenih poslastica u Vojvodini. Obavezno se sjekao na jednake kocke i servirao na bijelim porculanskim tanjirima. Nosi još i zanimljive nazive damen kapric ili žensko jogunstvo.
Vrlo jednostavno se pravi i za njega vam nije potrebno mnogo novca, a okus je nevjerovatan. Ovaj vanvremenski klasik je prosto neodoljiv, zato obavezno morate da ga probate, poručuje kurir.rs.
Sastojci:
1 šolja mlijeka
12-14 kašika šećera
10 g kvasca
1 kašika ulja
4 žumanca
2,5 šolja brašna
rendana kora limuna
pekmez od kajsija ili malina, ribizli ili džem
4 bjelanca
1 kašika soka od limuna
Način pripreme:
Staviti kvasac da uskisne. Umutiti ulje sa šećerom, žumancima i korom limuna. Ostaviti sat u tepsiji. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečeno premazati pekmezom i snijegom od bjelanaca. Palet nožem ili kašikom napraviti talase, pa staviti da se još malo zapeče – oko pet minuta, da vrhovi postanu zlatnosmeđi.