Magazin

Da li ste ikad probali žensku ćud?

Omiljena poslastica Vojvođana, a posvećena je ženskom karakteru.

FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/MAMA BUBA
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/MAMA BUBA

Čuveni starinski kolač ženska ćud potiče još iz 19. vijeka, a jedna je od omiljenih poslastica u Vojvodini. Obavezno se sjekao na jednake kocke i servirao na bijelim porculanskim tanjirima. Nosi još i zanimljive nazive damen kapric ili žensko jogunstvo.

Vrlo jednostavno se pravi i za njega vam nije potrebno mnogo novca, a okus je nevjerovatan. Ovaj vanvremenski klasik je prosto neodoljiv, zato obavezno morate da ga probate, poručuje kurir.rs.

Sastojci:

1 šolja mlijeka

12-14 kašika šećera

10 g kvasca

1 kašika ulja

4 žumanca

2,5 šolja brašna

rendana kora limuna

pekmez od kajsija ili malina, ribizli ili džem

4 bjelanca

1 kašika soka od limuna

Način pripreme:

Staviti kvasac da uskisne. Umutiti ulje sa šećerom, žumancima i korom limuna. Ostaviti sat u tepsiji. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečeno premazati pekmezom i snijegom od bjelanaca. Palet nožem ili kašikom napraviti talase, pa staviti da se još malo zapeče – oko pet minuta, da vrhovi postanu zlatnosmeđi.