Magazin

Ovo je vrhunski kolač za sve koji žele nešto posebno

Sastojci:

FOTO: DOMACI KOLACI
FOTO: DOMACI KOLACI

6 žumanjaka, 250 g šećera, 3 kašike vode, 1 šoljica za kafu ulja, 100 g brašna, 2 kašike gustina, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa, 6 bjelanjaka snijeg, 5 dl crne skuhane kafe, 2 kašike brašna, 2 dl mlijeka, 4 žumanjka, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 250 g margarina, 4 bjelanjka, 250 g šećera, 1/2 šolje vode, 100 g čokolade, 1/2 šoljice ulja

Priprema:

KORE: umutiti 6 bjelanjaka u čvrst snijeg. Posebno umutiti 6 žumanjaka sa 250 g šećera. Dodati 3 kašike vode, 1 šoljicu ulja, 100 g brašna, 2 kašike gustina, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa. Dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. Peći na 200’c dok ne porumeni. Pečen kolač uzduzno prerezati i kore namočiti sa 5 dl crne kafe. Mogu se ispeći i dvije kore posebno.

KREMA:

Skuhati 2 kašike brašna, 2 dl mlijeka. 4 žumanjka, 4 kašike šećera i 1 vanilin šećer. Kuhati dok se ne zgusne par minuta.

Skinuti sa peći i povremeno promiješati. U hladan fil dodati 250 g margarina i dobro umutiti.

BIJELA GLAZURA:

Umutiti čvrst snijeg od 4 bjelanjka. U malo vode toliko da pokrije šećer skuhati šećer da se otopi i zatim vruće sipati u snijeg stalno miksajući.

ČOKOLADNA GLAZURA:

100 g čokolade otopiti sa 1/2 šoljice ulja.

REDOSLJED:

Vratiti prvu koru biskvita u lim o kojem se pekao. Natopiti polovinom kuhane kafe i premazati kremom na nju položiti drugu koru pa i nju natopiti kafom (polako kašikom) odozgo ide bijela glazura. Staviti u frižider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti čokoladnu glazuru, piše Domaci kolaci.

Prihvati notifikacije