Magazin

Zelena salata danima svježa: Trikovi koji stvarno pale

Zelena salata može ostati hrskava i svježa danima nakon kupovine – ali samo ako je pravilno pripremite odmah po dolasku kući.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Nježnim pranjem i odvajanjem listova jedan po jedan uklanjaju se skrivene nečistoće iz centra glavice, što je prvi korak ka očuvanju njene svježine.

Korisno je da upotrijebite veliku posudu hladne vode i potopite listove, a zatim im pomiješate rukom kako biste se oslobodili nečistoća.

Nakon pranja, salata mora biti potpuno suha prije nego što je odložite u frižider. Vlaga je glavni razlog zašto se zelena salata brzo kvari, pa je potrebno da uklonite višak vode bez oštećenja listova. Listove možete staviti na čist kuhinjski peškir ili papirne peškire te nježno posušite dok ne upije vodu.

Pročitajte još

Kada se salata osuši, potrebno je da je čuvate u velikoj plastičnoj posudi ili vrećici sa zatvaračem. U posudu je korisno da stavite papirni ubrus koji će apsorbovati višak vlage koji se kasnije formira. Potrebno je da posudu ne zatvarate u potpunosti kako bi salata mogla ostati hrskava. Idealno mjesto za salatu u frižideru je posuda za povrće gdje je temperatura viša, a vlažnost vazduha kontrolisana.

Ukoliko primijetite da je list počeo da vene, potrebno je da ga odmah uklonite kako se oštećenje ne bi proširilo na ostale. Prilikom serviranja nemojte unaprijed začiniti cijelu salatu, već samo količinu koju ćete odmah pojesti, jer sirće, so i ulje ubrzavaju omekšavanje listova.

Hladna voda može dodatno da “oživi” listove koji su malo uvenuli pa ukoliko primijetite ovakve listove, jednostavno ih prije serviranja kratko potopite, pise nova.rs