Magazin

Zašto je unutrašnjost paradajza bijela - evo četiri uzroka

Bijela unutrašnjost u sortama paradajza u kojim to nije uobičajeno, jedna je od pojava o kakvoj nam pišete ove godine. 

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Žilavo i bezukusno

Inače je više razloga za pojavu bijele, žilave srži, o čemu pisala Ranka Vojnović pisala. 

Ako na tu pojavu niste inače nailazili kod sorti koje uzgajate, tada su najčešće četiri uzroka.

Naime, u stresnim uvjetima plodovi rajčice razviju ovako bijelo tkivo koje može biti izraženo samo u području neposredno ispod čaške ili, u ekstremnim slučajevima, kroz cijeli plod.

Četiri razloga

Temperatura iznad 30°C blokira usvajanje kalija iz tla, a koji je uz kalcij jedan od najvažnijih elemenata za formiranje ploda. To može uzrokovati promjene u strukturi tkiva i okusu. 

S druge strane, tu je višak azota koji dovodi do manjka kalcija i kalija pa prihranjute biljke samo s gnojivom za plodovito povrće. 

Paradajz može “pobijeliti” na strani koja je bila izložena suncu. Ondje će se stvoriti ožegotine jer je došlo do sprječavanja procesa sinteze likopena, pigmenta koji je zaslužan za crvenu boju. 

Također, pojavu utječe i nedostatak vlage. Stoga ovo povrće treba zalijevati svakih četiri do pet dana, svaku biljku s tri do sedam litara vode.