Magazin

“Ako paradajz držite u frižideru, činite veliku grešku”: Evo kako ih je najbolje čuvati!

Kao i drugo sočno voće i povrće, paradajz se mogu upljesniviti ako nisu pravilno skladištene.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Postoji poseban način na koji biste trebali pospremiti to povrće kako biste spriječili razvoj plijesni na njima i traje samo sekundu.

Neki stručnjaci savjetuju da paradajz čuvate peteljkom prema dolje. To pomaže spriječiti izlazak vlage kroz stabljiku. Također, može pomoći u sprječavanju bilo kakvog rasta plijesni oko stabljike, piše Express.

Ako tražite još trikova za čuvanje paradajza, postoji jedan koji će osigurati da one ostanu ukusne i svježe.

Većina stručnjaka kaže da ako želite sačuvati okuse i arome svježeg paradajza, treba ih pospremiti na hladno mjesto.

Međutim, većina paradajza se prodaje ili kupuje malo prije nego što su potpuno zrele. Stoga ih ne smijete stavljati u hladnjak jer će to otežati njihovo sazrijevanje.

Jedna je stručnjakinja na TikToku otkrila najbolji način da ih pohranite kako ne bi bile bljutave, prenosi Net.hr. Dakle, da biste produžili svježinu paradajz, dovoljno je da uklonite peteljku i da na njeno mjesto stavite komadić selotejpa.

“Ako paradajz čuvate u frižideri, činite veliku grešku. Hladnoća zapravo ubija okus i svježinu stvarajući enzime koji razbijaju stanice, čineći paradajz super tijestom kad je izvadite”, opomenula je.

@kafoholicarke Nakon deset dana u frižideru, paradajz je izgledao potpuno isto kao i prvog dana😳 Da li je do lepljive trake ili do “plastičnosti” paradajza… to će svima nama ostati misterija😂 #kafoholicarke #kakoda #viral #fyp #viraltiktok #howto #trik #homehacks ♬ original sound – Kafoholicarke