Magazin

Pet znakova da vam slabi vid

Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primjetimo sve dok ne počnu da stvaraju ozbiljnije probleme. Znakovi da vam slabi vid.

oci pogled oko lice obrve
FOTO: UNSPLASH

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primjetimo sve dok ne počnu stvarati ozbiljnije probleme, kao što je glaukom.

Međutim, postoji nekoliko simptoma koji upućuju na to da trebate da posjetite stručnjaka.

Noćna vožnja

Skoro 60 posto svjetske populacije treba da izvrši korekcija vida. Ali, dobra je vijest da je 80 posto vizuelnih poteškoća moguće izbjeći i ispraviti. Promjene u vidu zapazimo tek tokom vremena, čak i kad su one sitne ili postepene. Redovni očni pregled ključan je za rano dijagnostikovanje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba prvi znak da se vid menja je otežana noćna vožnja. Kad vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno da vidite druge autumobile i saobraćajne znakove. Ako vam noću svijetla jako smetaju, ne možete da vidite znakove ili imate poteškoća prilikom razlikovanja objekata, kontaktirajte oftalmologa.

Opšte zdravlje, od ishrane do navika spavanja, može uticati na oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnostikovani dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlijezde ili neko drugo stanje koje može da utiče na oči, morate da počnete da se brinete za vid i posavjetujte se sa oftalmologom.

Pročitajte još

Očni pregledi ne identifikuju samo promene vida nego oftalmologu daju priliku da procijeni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posledica. Ukoliko osećate svrab, primetili ste crvenilo i iscjedak iz oka – vrijeme je za pregled.

Tačke i aure

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete primijetiti i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu upućivati na odvajanje mrežnjače ili na druge ozbiljne probleme sa mrežnjačom pa idite hitno na pregled.

Ako i nemate nijedan od simptoma, vid provjeravajte barem jednom u dve godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih naslednih stanja, vid biste trebali provjeravati češće.

Glavobolje i migrene

Glavobolje mogu biti uzrokovane napetošću u mišićima, stresom i upalama, ali mogu biti i znak upozorenja da s vidom nešto nije uredu. Ukoliko imate učestale glavobolje, obratite se ljekaru. Ukoliko patite od migrena, moguće je da vidite tačke ili imate druge smetnje prije, tokom ili nakon migrene. Često su ovakve smetnje bezopasne, ali ti simptomi u nekim slučajevima mogu ukazivati na ozbiljne prikrivene probleme.

Osjetljivost na svijetlo

Velika osjetljivost na svijetlo, pogotovo ako se pojavi iznenada, može biti simptom infekcija oka, abrazije rožnjače, pa čak i poremećaja centralnog nervnog sistema – poput meningitisa. Obratite se ljekaru kako biste utvrdili uzrok osetljivosti na svijetlo, zakažite oftalmološki pregled.

Teško fokusiranje

Mnogi očni problemi najpre se manifestuju kroz poteškoće s fokusiranjem na određeni objekat u vidnom polju ili zamagljenošću prilikom fokusiranja na jedan objekat. Moguće je i da imate problema s fokusiranjem na određenom svijetlu ili se problem seli sa jednog oka na drugo, prenosi Avaz.ba.