Magazin

Prema najnovijim otkrićima evropskih genetičara stanovnici BiH i Dalmacije spadaju u red najstarijih i najautohtonijih stanovnika Evrope

Rezultati koji su šokirali svjetsku genetičku naučnu zajednicu! Prema najnovijim otkrićima evropskih genetičara stanovnici BiH i Dalmacije spadaju u red najstarijih i najautohtonijih stanovnika Evrope.

Evropa, stanovnici
FOTO: FACEBOOK/DAMIR MARJANOVIĆ

Po genetskom sastavu su Dalmatinci daleko sličniji nego Hrvati koji su više Slavenskog porijekla.

Autohtona evropska Haplogrupa “I” nalazi se najviše u Skandinaviji, Bosni i Dalmaciji i dosta manje ili nikako u svim drugim krajevima Evrope.

Stanovništvo Bosne ima tu staru Haplodnu grupu “I” u rasponu od 55 do 70 posto, čime su dobili primat genetski najčišćih i najautohtonijih Evropljana. Skandinavci imaju učešće Haplogrupe I u stanovništvu oko 40 posto.

Trougao Sarajevo-Maglaj-Tuzla nastanjeno je narodom koji tu živi zadnjih 11 hiljada godina čime je definitivno otklonjena svaka sumnja u autohtonost i dugu vezanost stanovnika Bosne za svoju jedinu pradomovinu.

Može se onda sasvim pouzdano zaključiti da stanovnici Bosne nisu niodkud doselili i da žive na istim prostorima zasigurno već oko 12 hiljada godina, to jest najmanje od vremena Velikog Potopa.