Region

U Beogradu održan "Marš solidarnosti sa Ukrajinom"

Nemamo alternativu, moramo da branimo državu i demokratske principe ili će nas Rusija uništiti, rekao je ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač.

FOTO: FILIP STEVANOVIĆ/AA
FOTO: FILIP STEVANOVIĆ/AA

Povodom druge godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu u Beogradu je danas održan “Marš solidarnosti sa Ukrajinom“, javlja Anadolu.

Pročitajte još

Građani su se okupili u Pionirskom parku u centru Beograda, odakle su krenuli u protestnu šetnju ka Trgu Republike. Više stotina ljudi nosilo je zastave Ukrajine i Evropske unije, kao i transparente “Stop zlu, stop ratu“, “Ukrajina će pobediti”.

“Marš solidarnosti sa Ukrajinom” organizovala je ambasada Ukrajine u Republici Srbiji, s predstavnicima drugih ambasada i predstavništvima međunarodnih organizacija.

Na Trgu Republike puštene su himne Srbije i Ukrajine, a minutom ćutanja odata je počast stradalima u ratu.

Ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač je rekao da njegova zemlja brani cijelu Evropu od “ruskog svijeta“ koji ni Ukrajinu ni Evropu “ne želi da vidi kao slobodnu i demokratsku”.

“Od 32 godine samostalnosti, Ukrajina devet godina brani svoju nezavisnost. Ovu godišnjicu obilježavamo u suzama jer sada branimo svoju nezavisnost. Rusija ne vidi Ukrajinu kao nezavisnu državu. Nemamo alternativu, moramo da branimo državu i demokratske principe ili će nas Rusija uništiti”, rekao je Tolkač i izrazio zahvalnost svima koji razumiju da Ukrajinci nemaju alternativu i koji im pomažu da izdrže u borbi.

Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija objavljenim ove sedmice od 24. februara 2022. godine, rat u Ukrajini je odnio živote najmanje 10.582 civila, među kojima 5.017 muškaraca, 3.093 žene i 587 djece.

Povrijeđeno je najmanje 19.875 osoba, među kojima 6.524 muškarca, 4.546 žena i 1.298 djece, objavila je Kancelarija visokog komesara UN-a za ljudska prava, ističući da su stvarne brojke vjerovatno “značajno veće”.

Podaci UN-a pokazuju da je oko 6,5 miliona Ukrajinaca potražilo utočište širom svijeta, dok je oko 3,7 miliona više raseljenih unutar zemlje.

Prema svim procjenama, izgledi za mir u ovom trenutku su slabi jer su dvije strane i dalje u oštrom sukobu.

Kijev želi da Moskva odustane od svih svojih teritorijalnih pretenzija, povuče svoje snage sa ukrajinske teritorije i da finansijsku nadoknadu za nanesenu štetu.

Moskva, s druge strane, insistira da Ukrajina ukine zakon o zabrani pregovora s Rusijom i želi da se vrati svom neutralnom, nesvrstanom i nenuklearnom statusu, kao i da osigura prava i slobode svojih građana koji govore ruski.