Svijet

Zelenski upozorava: ‘Izgubit ćemo rat bez američke pomoći. Ako Ukrajina izgubi, druge će države biti napadnute’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovno je hitno apelirao na republikance u američkom Kongresu da oslobode milijarde pomoći koju su Kijevu blokirali.

FOTO: SCREENSHOT/VOLODIMIR ZELENSKI/FACEBOOK
FOTO: SCREENSHOT/VOLODIMIR ZELENSKI/FACEBOOK

“Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat”, rekao je Zelenskij u nedjelju na videokonferenciji koju je organizirala vladina inicijativa United24 koja prikuplja donacije. S obzirom na kašnjenja, Ukrajina pati od nedostatka streljiva na fronti.

“Bez podrške Kongresa bit će nam teško pobijediti ili čak preživjeti kao država”, istaknuo je Zelenskij u svom govoru koji je prenošen na internetskim mrežama.

“Ako Ukrajina izgubi rat, druge će države biti napadnute”, upozorio je ukrajinski predsjednik.

SAD su glavna vojna podrška Kijevu od ruske invazije u februaru 2022. No od prošle godine republikanci u Kongresu blokiraju novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara (oko 55 milijardi eura) pod pritiskom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se želi ponovno kandidirati za novi izbor ove godine.

U zamjenu za njihovo odobrenje zahtijevaju strožije mjere za osiguranje američke granice s Meksikom. Američki predsjednik Joe Biden više puta je pozvao republikance da odustanu od svog stava blokade.