Svijet

Zelenski se sastao s Macosom, zahvalio mu za podršku Filipina Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u ponedjeljak u Manili s predsjednikom Filipina Ferdinandom Marcosom mlađim i zahvalio mu na podršci i "jasnom stavu" prema invaziji Rusije na ukrajinske teritorije.

FOTO: EPA-EFE/JAM STA ROSA / POOL
FOTO: EPA-EFE/JAM STA ROSA / POOL

Dvojica čelnika sastali su se u filipinskoj predsjedničkoj palati, nakon što se Zelenski neplanirano pojavio na najvećoj azijskoj sigurnosnoj konferenciji u Singapuru tokom vikenda, u drugoj njegovoj posjeti Aziji od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Zelenski je stigao u prvu posjetu Filipinima od izbora 2019. godine.

Hvala vam na ovom pozivu i veoma smo zahvalni što smo u vašoj zemlji koja podržava Ukrajinu, naš teritorijalni integritet i suverenitet – poručio je Zelenski Marcosu.

Hvala vam puno na vašoj velikoj podršci i jasnom stavu o nama, o ruskoj okupaciji naših teritorija – dodao je.

Ukrajina će ove godine otvoriti ambasadu u Manili, saopćio je Zelenski.

Zelenski se obratio posljednjeg dana foruma Shangri-La dijalog, tražeći podršku i učešće na samitu u Švicarskoj koji je planiran za 15.-16. juni.

Marcos je održao govor na forumu, kritizirajući ilegalne, prisilne i agresivne akcije u Južnom kineskom moru, ne pominjući Kinu.

Poručio je Zelenskom da je “počašćen” što je ukrajinski čelnik posjetio Manilu. Veliko mi je zadovoljstvo sastati se s vama i razgovarati o pitanjima koja su od zajedničkog interesa za obje zemlje, i nadamo se da ćemo zajedno pronaći puteve za oboje – izjavio je Marcos.

Rusija, koja svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom”, nije pozvana na planirani samit u Švicarskoj, a Kina je potvrdila da neće prisustvovati.

Zelenski je pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da prisustvuje, ali Washington nije potvrdio koga će poslati.

Dok je boravio u Singapuru, Zelenski je na konferenciji za novinare izjavio kako nije bio u mogućnosti da se sastane s kineskom delegacijom na konferenciji i da je razočaran što Peking neće prisustvovati samitu u Švicarskoj, prenosi Reuters.