Svijet

Medvedev: Postojanje Ukrajine smrtno opasno za Ukrajince

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u srijedu da je postojanje Ukrajine "smrtno opasno" za ukrajinski narod.

FOTO: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL
FOTO: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

“Postojanje Ukrajine je smrtno opasno za Ukrajince. I ne mislim samo na trenutno stanje… Govorim o bilo kojoj, apsolutno bilo kojoj Ukrajini”, napisao je na Telegramu Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamjenika šefa ruskog Vijeća sigurnosti.

Medvedev je rekao da će prisustvo nezavisne države na, kako je rekao, “historijskim ruskim teritorijama” biti stalni razlog za neprijateljstvo.

On je kazao da postoji “100 posto vjerovatnoća” novog sukoba, bez obzira na bilo kakve sigurnosne garancije potpisane između Ukrajine i Zapada.

“Ni pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji, pa čak ni ulazak ove vještačke zemlje u NATO to neće spriječiti”, rekao je Medvedev i dodao da bi do takvog sukoba moglo doći za 10 ili 15 godina.​​​​​

Rusija je pokrenula svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini prije skoro dvije godine kako bi, kako je navela, “demilitarizirala” i “denacificirala” bivšu sovjetsku republiku. Zapad, međutim, to naziva agresijom i podržao je Kijev humanitarnim, ekonomskim i vojnim sredstvima.

Navodi se da ta podrška jenjava zbog promjene političke dinamike Zapada i globalnog fokusa na rat Izraela i Hamasa.