Region

Plakalo razgovarao sa ministricom za EU integracije Srbije Tanjom Mišćević

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo razgovarao je danas u Beogradu sa ministricom za Evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanjom Mišćević.

FOTO: EVROPSKI POKRET
FOTO: EVROPSKI POKRET

Kako je saopćeno, sagovornici su istakli kako je potrebna jača saradnja u oblastima EU integracija unutar regiona između svih država zapadnog Balkana radi poboljšavanja standarda građana i jačeg integrisanja zemalja u jedinstveno tržište EU.

– Tome svakako doprinosi i inicijativa Berlinskog procesa, koja okuplja države Zapadnog Balkana i u okviru svojih mehanizama priprema regionalno tržište za konkurentnost unutar tržišta EU kada zemlje postanu dio EU jedinstvenog tržišta. Ministrica Mišćević razumije važnost EU integracija za sve građane regiona, pa tako i Bosne i Hercegovine i Srbije. Svakako da je jedna od tema bila i odnosi naše dvije države u procesima EU integracija i iskustva koje je do sada Srbija imala u svojim pregovaračkim procesima. Konstatovana je snažna podrška da i BiH otvori svoje pregovaračke procese, te da je iz tog razloga važno da se u narednom periodu usvoje najvažniji zakoni koji bi BiH dali dodatni kredibilitet unutar Evropske komisije i Evropskog Vijeća – rekao je Plakalo.

On se tokom boravka u Srbiji sastao se i sa ambasadorom Janom Braathuom šefom misije OSCE-a u Srbiji.

Prihvati notifikacije