Region

NE ODUSTAJU Građani se u Beogradu i 19. put okupili na protestu "Srbija protiv nasilja" (FOTO)

Građanski protest "Srbija protiv nasilja", devetnaesti po redu, počeo je večeras ispred zgrade Vlade Srbije, a cilj protestne šetnje je zgrada privatne prorežimske TV Pink.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Proevropska srbijanska opozicija, koja je organizator protesta, pozvala je građane da šetaju do TV Pink jer ta televizija ne samo da nije promijenila uređivačku politiku već je započela novi rijaliti, javlja Anadolu.

Građani smatraju da su upravo rijaliti programi doprineli stvaranju atmosfere u društvu koja je dovela do dva masovna ubistva početkom maja.

Navedeno je da TV Pink uvredljivim spotovima nastavlja da širi mržnju, prije svega prema političkim protivnicima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ali i prema svima onima koji se protive politici vladajućeg režima.

Zbog toga je jedan od zahtejva protesta da se TV Pink i TV Hepi, koja je takođe privatna i prorežimska, oduzmu nacionalne frekvencije.

FOTO:
FOTO:
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Podsjećajući da je prije nekoliko dana policija spriječila kretanje i djelovanje poslanika opozicije u Skupštini Srbije, što je nezapamćeni skandal u historiji srbijanskog parlamentarizma, organizatori protesta naveli su da je to još jedan razlog zbog koga bi građani trebalo da učestvuju u protestu.

Građanski protesti u Beogradu, a zatim i širom Srbije, počeli su poslije dva masovna ubistva početkom maja, u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva, i u njima je, između ostalih, ubijeno i devetoro učenika.

Osim oduzimanja nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi građani zahtjevaju i institucionalnu odgovornost predstavnika vlasti zbog promocije nasilja i govora mržnje u srbijanskom društvu, odnosno smjenu ministra policije Branislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traži se i smjena članova Saveta Regulatornog tela za elektonske medije, smjena rukovodstva Radio-televizije Srbije i gašenje tabloidnih medija koji objavljuju lažne vijesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Iako ga nema u zvaničnim zahtjevima, učesnici protesta svojim povicima i transparentima najčešće traže odgovornost Vučića i njegov odlazak sa vlasti.

Prihvati notifikacije