Region

Ponovo održani protesti "Srbija protiv nasilja"

Novi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je popodne u Novom Sadu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Više stotina demonstranata okupilo se u Katoličkoj porti u centru grada, odakle su se zaputili ka zgradi Policijske uprave na Bulevaru Kralja Petra Prvog, gde je izveden performans i zatražena ostavka ministra policije Bratislava Gašića.

Kao i na prethodnim šetnjama, u prvom redu demonstranti su nosili veliki transparent „Sve mora da mora da stane“, a u koloni su se mogli videti i transparenti „Promjene ne možeš uhapsiti“, „Ni jedna mrtva više – stop femicidu“, dok su žene u koloni nosile papire sa imenima svih žena koje su ubijene u Srbiji od početka 2023. godine.

Kada se kolona zaustavila ispred zgrade Policijske uprave u Novom Sadu, žene, koje su držale ove natpise sa imenima žrtava, legle su na put, a drugi aktivisti oko njihovih tela su belom bojom iscrtali siluetu na koju su, potom, ispisale imena žrtava femicida u Srbiji ove godine.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Građanska aktivistkinja Maja Vasić kazala je da je najmlađa žrtva imala dve godina, a najstarija 78 godina, te da se veliki broj žrtava femicida pre svog fatalnog kraja obraćao policiji i tražile su zaštitu, ali je nisu dobile.

„Zato danas, na ovom mjestu, pitamo Ministarstvo unutrašnjih poslova i ministra Bratislava Gašića zašto se u praksi ne osigurava primjena i praćenja poštovanja hitnih mjera zaštite žena od nasilja. Na koji način policija ove države vrši procjenu rizika od femicida kada svake godine imamo jezive brojke umorenih žena koje nisu morale da umru. Zašto se, policijo i ministre, ne usredsredite na zaštitu i na spašavanje ženskih života umjesto što se ostrvljujete na nas i pratite ljude koji ukazuju na nepravilnosti i pozivaju na primjenu zakona, umjesto da se bavite nasilnicima i kriminalcima? Sram vas bilo!“, poručila je Vasić.

Ona je kazala da je svaka ubijena žena razlog da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić podnese ostavku, i da samo od početka ove godine imali 22 razloga za to, jer je toliko žena ubijeno, ako već mjeseci protesta i desetine hiljada ljudi koji šetaju tražeći njegovu ostavku nije dovoljan razlog.

Aktivista Janko Fejdi sa megafona okupljenima je poručio da se okupljaju zbog dva tragična događaja s početka maja u Beogradu i Mladenovcu i spirali nasilja koje se na razne načine sprovodi nad građanima Srbije. On je naglasio da je ovo skup protiv nasilja, a da je današnja ruta do policijske uprave inicirana „katastrofalnim stanjem bezbednosti“.

Fejdi je podsjetio da je proteklih godina više načelnika Policijske uprave u Novom Sadu smjenjeno i protiv njih su pokretani krivični postupci, a policija je u Novom Sadu u više navrata „maltretirala opozicione aktiviste“, te da je jedino rješenje za izlaz iz ove situacije promena vlasti u Srbiji.

Demonstranti su, između ostalog, zatražili i smjenu direktora BIA Aleksandra Vulina, ali se skandiralo i „Vučiću odlazi“.