Region

Vučić: Odluka o izborima nakon dijaloga s Prištinom i Skupštine UN-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će konačnu odluku o izvanrednim izborima na zahtjev opozicije donijeti nakon što prođu predstojeći razgovori o Kosovu i nakon sjednice Generalne skupštine UN.

vučić
FOTO: EPA-EFE

Na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije, Vučić je rekao da je o tom zahtjevu već imao određene razgovore s predstavnicima vladajuće koalicije i da zna da kod njih postoji raspoloženje da se “izađe u susret zahtjevima predstavnika bivšeg režima.

“Ostaju tehnički detalji kako da se to izvede. Smatram da je dobro da prođu razgovori o Kosovu i sjednica Generalne skupštine UN. Onda ćemo napravit zajednički sastanak s predstavnicima vlasti, da i njih zamolim da uzmu u obzir sve molbe i prijetnje predstavnika bivšeg režima i tada ću, u skladu sa tim, donijeti odluku”, rekao je Vučić, prenosi Beta.

On je dodao da smatra da “nema potrebe da bilo ko po svaku cijenu čuva svoju fotelju”.

“Ako su oni pred pobjedom, mi s tim nemamo problem”, rekao je on i dodao da je važno za demokratiju u Srbiji i izvanredna poruka stanovništvu da prava manjina moraju da se poštuju.

Podsjećamo, opozicija od vlasti traži da se raspišu izvanredni parlamentarni i beogradski izbori, ili da ispune zahtjeve protesta.

Protest “Srbija protiv nasilja” održavaju se svake sedmice nakon dva masovna ubojstva 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, uglavnom djece.

Zahtjevi protesta su već mjesecima isti, i to su smjena članova Vijeća REM-a i rukovodstva RTS-a.

Traži se i gašenje tiskanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promoviraju nasilje i mržnju kao i smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Nijedan od ovih zahtjeva nije ispunjen.

Vučić je ranije najavio mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora, podsjećaju mediji u regiji.