Region

Orban upliće i Vučića: "To bi za nas bila objava rata"

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u Budimpešti da su Mađarska i Srbija upozorile međunarodnu zajednicu da bi sabotažu Južnog toka, poput one na Sjevernom toku, smatrale povodom za rat i da bi odmah reagovale na taj čin.

vucic
FOTO: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U intervjuu koji je dao američkom novinaru i konzervativnom političkom komentatoru Tuckeru Carlsonu, Orban je rekao da je Mađarska, za razliku od Njemačke i Zapada, prošlogodišnju sabotažu na Sjevernom toku odmah označila kao „teroristički napad“.

Na pitanje Carlsona zašto Njemačka, najveća članica NATO-a u Evropi, „nije ništa rekla o američkom uništenju gasovoda Sjeverni tok, koje je slomilo njemačku ekonomiju“, Orban je kazao da su Berlin i Zapad odbacili stav da je riječ o terorističkom napadu i da su rekli da je to bilo „nešto“.

U intervjuu koji je Carlson objavio na mreži X, Orban je naveo i da je šutnja Njemačke o sabotaži Sjevernog toka „jedan oblik manjka suvereniteta“, ali je dodao da je to „stvar Nijemaca“ i da „ne želi da ih kritikuje“.

Naveo je da su Mađari „odmah jasno rekli“ da postoji još jedan gasovod, Južni tok, kojim gas dolazi iz Rusije južnim koridorom, do Turske, Bugarske, Srbije i Mađarske.

„I zajedno sa predsjednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem), jasno smo stavili do znanja da ćemo, ako bilo ko pomisli da uradi sa južnim koridorom ono što je urađeno sa sjevernim, to smatrati povodom za rat ili terorističkim napadom i da ćemo odmah reagovati. Zato nemojte to da radite. Vjerovatno to možete da radite sa Nijemcima, ali ne možete sa ovim regionom“, naveo je Orban.

Postavljajući pitanje Orbanu, Carlson je rekao i da je „veoma očigledno“ da je administracija američkog predsednika Joea Bidena uništila gasovod Sjeverni tok, „bilo direktno ili preko saveznika“ i da to „niko ne osporava“.

Prihvati notifikacije