Svijet

Marčenko: Ukrajini su potrebne tri milijarde dolara mjesečne vanjske pomoći

Ukrajini je potrebno oko tri milijarde dolara strane finansijske pomoći na mjesečnoj bazi kako bi preživjela 2024. godinu, kazao je u srijedu ministar finansija te zemlje Sergej Marčenko, naglašavajući izazove s kojima se Kijev suočava dok američka podrška počinje da slabi.

FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Ilustracija

Marčenko je izjavio da je makroekonomska stabilnost Ukrajine tokom rata s Rusijom bila moguća zahvaljujući stalnom prilivu međunarodne finansijske pomoći od saukrajinskih veznika, dodajući da je to (pomoć) još od ključnog značaja u ovoj godini. U 2024. mjesečna potreba za vanjskim finansiranjem dostići će oko tri milijarde dolara. Ne možemo dozvoliti kašnjenje u privlačenju vanjskog finansiranja navodi Marčenko u saopćenju.

Ukrajina je primila više od 73 milijarde dolara finansijske pomoći od svojih zapadnih partnera u dvije godine otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022.

Do sada je ove godine nivo podrške bio mnogo niži jer su veliki paketi iz Evropske unije i Sjedinjenih Država pretrpjeli značajna kašnjenja.

EU je ovog mjeseca konačno odobrila svoj četverogodišnji instrument za Ukrajinu od 50 milijardi eura, ali američki paket finansijske i vojne podrške ostaje blokiran u Kongresu od republikanskih poslanika.

Obraćajući se ministrima finansija i centralnim bankarima iz Grupe sedam velikih industrijaliziranih zemalja u srijedu, Marčenko je kazao da je vlada ove godine bila aktivnija na tržištu domaćeg duga i da je tražila druge načine da poveća svoje budžetske prihode. prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije