Svijet

Japanske firme obećale pomoć: "Nastavljamo da stojimo uz Ukrajinu"

Japan je u ponedjeljak u Tokiju ugostio ukrajinskog premijera Denisa Šmihala kako bi razgovarali o obnovi Ukrajine, obećavajući novi bilateralni porezni sporazum i ostalu vrstu podrške japanskih preduzeća dok traje rat u Ukrajini.

FOTO: EPA-EFE/EUGENE HOSHIKO
FOTO: EPA-EFE/EUGENE HOSHIKO
Ilustracija

Japan je stajao uz Ukrajinu i nastavlja da stoji uz Ukrajinu izjavio je japanski premijer Fumio Kishida u govoru na otvaranju pregovora, tokom koga je najavio novi bilateralni porezni sporazum i početak pregovora o investicionom sporazumu, bez navođenja detalja.

Dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u treću godinu, Japan je obećao više od 10 milijardi dolara vrijednu finansijsku pomoć, u želji da pokaže solidarnost s ratnim naporima Kijeva. Ne može pružiti direktnu vojnu podršku jer je izvoz japanskog naoružanja zabranjen.

Japan je u decembru djelimično ublažio pravila o izvozu oružja, što je prva takva revizija u skoro jednoj deceniji, ali i dalje ima ograničenja za isporuku oružja zemljama u ratu.

Šmihal je putem prevodioca kazao da sastanak najavljuje novo poglavlje u odnosima Japana i Ukrajine, dodajući da Ukrajinci nikada neće zaboraviti pomoć Japana.

Pročitajte još

Kazao je kako se nada da će veliki proizvođači automobila, među kojima je i Toyota, stvoriti proizvodne pogone u Ukrajini.

Sastanak je uslijedio nakon višemjesečnih prepirki u Sjedinjenim Državama oko paketa vojne pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu i ostale saveznice, a predsjednik Joe Biden se zalaže za njegovo usvajanje u jeku protivljenja republikanskih tvrdolinijaša. Dobro smo se snašli uprkos tome što je Japan jedini partner koji je uz nas – kazao je na konferenciji za novinare ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko, osvrćući se na trenutnu budžetsku situaciju Ukrajine.

Na sastanku za pomoć ukrajinskoj obnovi, Kishida je izjavio da će Japan podržati kompanije rizičnog kapitala u Ukrajini, obećao je ublažavanje kontrole viza i dodao da će vladina agencija Jetro otvoriti novi ured u Kijevu.

Pedesetak japanskih kompanija potpisalo je ugovore s ukrajinskim partnerima na konferenciji, u oblastima među kojima su poljoprivreda, energetika i infrastrukturua. Ukupna vrijednost ugovora nije objavljena.

Kishida i Šmihal “potvrdili su značaj konsolidacije međunarodne podrške Ukrajini” naglašavajući rezultate sastanka, u sklopu priprema za Konferenciju o oporavku Ukrajine u Njemačkoj u junu, navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom nakon sastanka, prenosi Reuters.