Svijet

Norveška odobrila direktnu prodaju oružja Ukrajini

Norveška je odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini i saopštila da je promjena politike stupila na snagu 1. januara, prenosi Anadolu.

FOTO: HARVARD.EDU
FOTO: HARVARD.EDU
Arhiva

Ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide naglasio je važnost podrške Ukrajini za norvešku i evropsku sigurnost.

“U izvanrednoj sigurnosnoj situaciji koja je rezultat ruskog agresorskog rata, ključno je da nastavimo podržavati Ukrajinu. Podrška Ukrajini je važna za norvešku i evropsku sigurnost”, rekao je Eide.

Ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao je da će Norveška izdvojiti različite vrste opreme kako bi olakšala važnu ulogu “odbrambene industrije u trenutnoj situaciji bezbjednosne politike”.

Izvozne dozvole za direktnu prodaju biće dozvoljene samo na individualnoj osnovi i biće rigorozno procijenjene u strogim i odgovornim okvirima prema norveškim propisima o kontroli izvoza, navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Nordijska država se takođe obavezala da će Ukrajini pružiti dodatnu podršku za jačanje svoje protivvazdušne odbrane i finansijski pomoći toj ratom razorenoj zemlji da poveća proizvodnju municije, kao i da pruži finansijsku podršku sektoru zdravstva i obrazovanja.

Premijer Jonas Gahr Store rekao je da će Norveška podržati Ukrajinu sa 1,8 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći do kraja 2023. tokom Samita nordijskih zemalja 13. decembra.