Svijet

SAD šalju Ukrajini oružje i opremu u vrijednosti od 425 miliona dolara

Sjedinjene Države pružit će Ukrajini dodatno oružje i opremu u vrijednosti od 425 miliona dolara za njenu borbu protiv ruske invazije, objavila je u petak Bidenova administracija.

FOTO: HARVARD.EDU
FOTO: HARVARD.EDU
Arhiva

Paket koristi posljednja sredstva iz Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI), fonda vrijednog više od 18 milijardi dolara koji je omogućio Bidenovoj administraciji da kupuje oružje od namjenske industrije, umjesto da povlači oružje iz američkih zaliha.

Sredstva USAI-ja bit će uložena u 300 miliona dolara vrijednu laserski navođenu municiju za obaranje ruskih dronova, što će uključivati i dio za komplet za modularnu paletiziranu raketnu opremu ISR (VAMPIRE) za vozila L3Harris Technologies, saopćili su američki zvaničnik i osoba upoznata s tim, za Reuters.

Administracija je također najavila obećanje o oružju u vrijednosti od 125 miliona dolara koje je omogućeno korištenjem predsjedničke vlasti, koja ovlašćuje predsjednika Joea Bidena da prenosi višak roba i usluga iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa tokom vanrednog stanja.

Pentagon je saopćio da oružje koje će biti isporučeno Kijevu pod ovlasti za povlačenje uključuje dodatnu municiju za nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-zrak (NASAMS), municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), artiljeriju od 105 i 155 milimetara, TOW protutenkovsko oružje, Claymore protupješadijske mine, malokalibarsko oružje i desetak kamiona.

Biden, demokrata, poziva američke zakonodavce da odobre dodatnu pomoć Kijevu. Predstavnički dom pod vodstvom republikanaca ove sedmice odobrio je samo pomoć Izraelu za njegovu borbu protiv Hamasa, dok dodatna pomoć Ukrajini i dalje ima dvostranačku podršku u Senatu pod kontrolom demokrata.

Bidenova administracija još ima oko pet milijardi dolara predsjedničkih ovlasti za povlačenje od Kongresa, nakon što je Pentagon u junu utvrdio da je precijenio vrijednost oružja isporučenog Ukrajini zbog računovodstvene greške od 6,2 milijarde dolara.

Od ruske invazije u februaru 2022. SAD su Ukrajini poslale vojnu pomoć u vrijednosti od oko 44 milijarde dolara.

Prihvati notifikacije