Svijet

Ukrajinci se pohvalili: Sada možemo vlastitim oružjem gađati mete u Rusiji

Ukrajina sada može gađati ciljeve na ruskom teritoriju udaljene 1500 kilometara koristeći vlastito oružje, kazao je jučer dužnosnik iz Kijeva, a Moskva je danas rekla da je oborila dva ukrajinska drona nad Belgorodskom oblasti koja graniči s Ukrajinom i redovito je meta njenih napada.

FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Daleke mete više ne predstavljaju poteškoću zato što Ukrajina već neko vrijeme razvija vlastiti program raketa i dronova, rekao je sekretar vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Oleksij Danilov na ukrajinskom radiju, prenosi Index.hr.

Oružje koje se koristi na ruskom teritoriju ukrajinskog je porijekla , kazao je, osvrćući se na napade na ruske vojne ciljeve do kojih je došlo u sklopu napora Kijeva da odbije snage Kremlja u ratu započetom prije više od 18 mjeseci.

Naveo je ukrajinski raketni program koji postoji od 2020. i činjenicu da su mnoge tvrtke sada uključene u proizvodnju bespilotnih letjelica. “Sve ovo će donijeti rezultate”, rekao je jučer navečer.

Ukrajinske oružane snage mogu gađati ciljeve ne samo na udaljenosti od 700 kilometara, već “čak od 1000 do 1500 kilometara”. Kijev isključivo napada vojne ciljeve, istaknuo je Danilov.

Rusko ministarstvo odbrane je danas reklo da je oborilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice nad Belgorodskom oblasti na granici s Ukrajinom, koja je redovito pod napadom ukrajinskih snaga. Ministarstvo je ranije objavilo da su njegove snage uništile ukrajinsko bespilotno plovilo korišteno u pokušaju napada na most koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom.