Svijet

Ukrajinska vojska zauzela naftne platforme blizu Krima (VIDEO)

Ukrajinske snage ponovo su preuzele kontrolu od Rusije nad nekoliko naftnih i plinskih platformi u blizini Krima, objavila je u ponedjeljak ukrajinska vojna obavještajna služba GUR.

FOTO: EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT
FOTO: EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT
Arhiva

U objavi na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka, stoji da su kijevske snage ponovno zauzele platforme poznate kao ‘Bojkovi tornjevi’ u “jedinstvenoj operaciji”.

Rečeno je da su platforme od 2015. pod okupacijom Rusije koja je zauzela i anektirala Krim 2014., a Moskva ih je koristila u vojne svrhe od početka ruske invazije punog opsega na Ukrajinu u februaru 2022.

Rusija nije zasad komentirala izvješće. Reuters nije mogao neovisno provjeriti informacije GUR-a.

“Za Ukrajinu je ponovno preuzimanje kontrole nad Bojkovim tornjevima od strateške važnosti i, kao rezultat toga, Rusija je izgubila mogućnost da ih koristi u vojne svrhe”, tvrdi GUR u videu objavljenom na Telegramu, prenosi Index.hr.

“Rusiji je uskraćena mogućnost da u potpunosti kontrolira vode Crnog mora, a to za Ukrajinu znači mnogo koraka bliže povratku Krima”, navodi se.

Tokom operacije, objavio je GUR, došlo je do sukoba između ukrajinskih specijalnih snaga na brodovima i ruskog borbenog zrakoplova, koji je oštećen i prisiljen na povlačenje.

GUR je također zarobio druge “vrijedne trofeje” poput helikopterskog streljiva i radarskog sistema koji može pratiti kretanje brodova u Crnom moru, rečeno je.

Prije nego što je Rusija zauzela poluotok Krim, Ukrajina je crpila značajan dio svog prirodnog plina iz pojasa Crnog mora, opskrbljujući plinom ne samo Krim, već kopnene regije Ukrajine.

Prihvati notifikacije