Svijet

STRAŠNO ORUŽJE STIGLO U UKRAJINU Amerikanci potvrdili slanje svojih najpoznatijih vojnih aviona

Sjedinjene Američke Države (SAD) odobrile su transfer američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Nizozemske, prenio je BBC.

FOTO: EPA-EFE/RONALD WITTEK
FOTO: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Na ovaj način Ukrajina može u potpunosti da iskoristi svoje nove mogućnosti , saopćeno je iz američkog State Departmenta, a prenosi britanski javni servis.

Navodi se da će do transfera borbenih letjelica doći kada ukrajinski piloti budu obučeni za upravljanje njima, te da su SAD, Danskoj i Nizozemskoj dale formalne garancije za transfer F-16, javlja Radio Slobodna Evropa.

BBC dodaje da se smatra da Nizozemska ima 24 operativna F-16 koji bi trebalo da budu povučeni iz upotrebe i zamijenjeni naprednijim avionima, dok Danska takođe planira nadogradnju flote od oko 30 lovaca američke proizvodnje F-16.

Rusija, koja je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, do sada nije komentarisala ovo pitanje.

SAD i njihovi saveznici ranije su odbijali da isporuče F-16 Ukrajini strahujući da bi to dovelo do dalje eskalacije situacije sa Rusijom koja u arsenalu ima i nuklearno oružje. Pozdravljamo odluku Washingtona da otvori put za slanje F-16 u Ukrajinu – saopćio je nizozemski ministar vanjskih poslova Vopke (Wopke) Hoekstra na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Poulsen rekao je u julu da se nada da će se rezultati obuke ukrajinskih pilota na F-16 vidjeti početkom 2024.

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat ove sedmice rekao je da Kijev neće moći da upravlja avionima F-16 naredne jeseni i zime.

Prihvati notifikacije