Svijet

SAD šalje Ukrajini municiju s osiromašenim uranijem

Bidenova administracija će prvi puta poslati u Ukrajinu kontroverzno streljivo za oklopna vozila s obogaćenim uranijem, piše u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid i kojeg su odvojeno potvrdila dva američka dužnosnika.

FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Streljivo, koje bi moglo pomoći u uništavanju ruskih tenkova, dio je novog paketa vojne pomoći Ukrajini koji će biti predstavljen sljedeće sedmice.

Streljivo se može ispaliti iz američkih tenkova Abrams koji bi Ukrajini trebali biti dostavljeni idućih sedmica.

Jedan od dužnosnika je rekao da će sljedeći paket biti vrijedan između 240 i 375 miliona dolara, ovisno o tome šta u njega bude uključeno, piše Hina.

Iako je Britanija ranije ove godine poslala osiromašeni uranij u Ukrajini, ovo će biti prva takva američka pošiljka i vrlo vjerojatno će izazvati kontroverze. Ona se nadovezuje na raniju odluku Bidenove administracije da Ukrajini pošalje kasetne bombe, unatoč zabrinutosti da je takvo oružje opasno za civile.

Postoje žestoke rasprave o korištenju osiromašenog uranija, a međunarodna koalicija koja se zalaže za njegovu zabranu smatra da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog uranija, uključujući različiče vrste tumora i defekte novorođenčadi.

Iako je osiromašeni uranij radioaktivan, znatno je manje radioaktivan od uranija u prirodi, no čestice se mogu zadržati dugo vrijeme. Radioaktivni materijal mogao bi dodatko otežati ionako veliki problem zaostalih mina u Ukrajini nakon rata. Dijelovi zemlje već su ispunjeni neeksplodiranim streljivom od kasetnih bombi i stotinama hiljada protupješačkih mina.

Prihvati notifikacije