Magazin

Starinski recept za hurmašice - kažu da su najbolje, vraćaju u djetinjstvo

Za ove starinske hurmašice mnogi kažu da vraćaju u djetinjstvo i da su najbolje.

FOTO: MOJA MALA KUHINJA / SCREENSHOT /YOUTUBE
FOTO: MOJA MALA KUHINJA / SCREENSHOT /YOUTUBE

Stoga vam donosimo recept.

Pročitajte još

Sastojci:

2 jaja

2 šoljice šećera

2 šoljice ulja

brašna po potrebi

pola praška za pecivo

Agda:

9 šoljica šećera

11 šoljica vode

1 limun

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz rende (najsitnije rupice).

Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.

Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promiješa dobro kašikom da se šećer istopi te kuhati.

Dodati sok od jednog limuna.

Pečene hurmašice zaliti hladnom agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.