Pravi se od kuhanog krompira koji ima malo skroba, a prate ga sosovi na bazi senfa ili majoneza. Ima crne masline i prelivena je svježim peršunom.
Može sadržavati kisele krastavce, što joj daje sjeverniji ili sjevernoevropski ugođaj. Jednostavna salata za pripremu čiji će okus ovisiti o jačini sirćeta: jedna od najčešće korištenih formula je ona koja koristi senf, maslinovo ili suncokretovo ulje, sirće ili limunov sok i, kao završni trik, malo kiselih krastavaca.
Sastojci:
500 g krompira
Kiseli slatki i kiseli kornišoni
4 kuhana jaja
Šaka crnih maslina
1 mali ljubičasti luk
Sjeckani svježi peršun
Senf
Sirće ili limunov sok
Ekstradjevičansko maslinovo ulje
Mljeveni crni biber
So
Priprema:
Krompir skuhajte sa ljuskom i u slanoj vodi (dvadesetak minuta). Kada se malo ohladi. skinite koru i narežite ih na kockice. Krompir stavite u činiju i dodajte ostale sastojke: kornišone po ukusu i isječene na komade, kuhana jaja narezana napola ili na četvrtine, luk narezan nasitno.Pomiješajte nekoliko kašika ulja sa senfom, sirćetom ili limunovim sokom, malo tečnosti od kornišona, solju i crnim biberom. Dodajte u krompir i promiješajte, pazeći da se ne raspadne. Dodajte obilno nasjeckani svježi peršun.