Magazin

Rumunska salata sa jajima i kuhanim krompirom

Jedno je od nacionalnih jela Rumunije, jednostavna i ukusna salata koja polazi od uvijek efektne kombinacije jaja i krompira, dva sastojka koja se uklapaju u sve vrste formula.

FOTO: PUBLICO.ES
FOTO: PUBLICO.ES

Pravi se od kuhanog krompira koji ima malo skroba, a prate ga sosovi na bazi senfa ili majoneza. Ima crne masline i prelivena je svježim peršunom.

Može sadržavati kisele krastavce, što joj daje sjeverniji ili sjevernoevropski ugođaj. Jednostavna salata za pripremu čiji će okus ovisiti o jačini sirćeta: jedna od najčešće korištenih formula je ona koja koristi senf, maslinovo ili suncokretovo ulje, sirće ili limunov sok i, kao završni trik, malo kiselih krastavaca.

Sastojci:

500 g krompira

Kiseli slatki i kiseli kornišoni

4 kuhana jaja

Šaka crnih maslina

1 mali ljubičasti luk

Sjeckani svježi peršun

Senf

Sirće ili limunov sok

Ekstradjevičansko maslinovo ulje

Mljeveni crni biber

So

Priprema:

Krompir skuhajte sa ljuskom i u slanoj vodi (dvadesetak minuta). Kada se malo ohladi. skinite koru i narežite ih na kockice. Krompir stavite u činiju i dodajte ostale sastojke: kornišone po ukusu i isječene na komade, kuhana jaja narezana napola ili na četvrtine, luk narezan nasitno.Pomiješajte nekoliko kašika ulja sa senfom, sirćetom ili limunovim sokom, malo tečnosti od kornišona, solju i crnim biberom. Dodajte u krompir i promiješajte, pazeći da se ne raspadne. Dodajte obilno nasjeckani svježi peršun.