Magazin

Recepti s avokadom: Voće koje smanjuje holesterol trebalo bi se češće naći na vašem tanjiru

Sigurno ste već čuli da se avokado smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Kao i kod npr. kokosa ili sushija, ili volite ili ne volite avokado. Oni koji ga ne vole, složili bi se, još nisu probali avokado u nekoj od ukusnih kombinacija jer avokado sam po sebi nema određeni okus.

Avokado je univerzalna i zahvalna namirnica pa postoje brojni zdravi recepti s avokadom. Avokado sadrži vitamin E i kalij, a bogat je i jednostruko nezasićenim masnim kiselinama koje su poželjne u svakodnevnoj prehrani. Na 100 g sadrži 160 kcal.

Kao i kod lubenice, potrebno je znati kako odabrati pravi avokado. Najbolji je avokado koji je već donekle zreo, odnosno mekan. Takav će biti pogodan za različite namaze, umake itd.

Slijede jednostavni recepti s avokadom koji će razuvjeriti sve one koji izbjegavaju ovo voće u širokom luku.

Namaz od avokada 

Kad su u pitanju avokado recepti, namaz nam nekako uvijek prvi pada napamet. Najpoznatiji i najbolji namaz od avokada je guacamole.

Guacamole možete iskoristiti kao namaz za integralni tost u doručku s pečenim jajetom, kao umak za tortilje ili za čips.

Sastojci:

3 zrela avokada

pola glavice luka (sitno nasjeckane)

rajčice (narezane na kockice)

3 jušne kašike nasjeckanog celera 

jalapeno papričica 

2 režnja češnjaka

sok 1 limete 

pola čajne kašike soli

Priprema

Avokado ogulite i maknite košticu te ga zgnječite vilicom. Dodajte preostale sastojke i izblendajte. Po potrebi dodajte još soli ili soka od limete. 

Recepti s avokadom i jajima

Avokado i jaja odlično se slažu u različitim kombinacijama. Namaz od avokada s pečenim jajetom na tostu i paprom je poznata kombinacija, ali jaja možete ispeći i u samom avokadu.

Sastojci:

avokado

jaja

pola čajne kašike soli

1/4 čajne kašike crnog papra

1/4 čajne kašike crvene paprike 

1 čajna kašika nasjeckanog peršuna

Priprema

Zagrijte pećnicu na 230 °C.Pripremite manju posudu za pečenje koja će držati polovice avokada te je obložite papirom za pečenje. Prepolovite avokado, maknite košticu i malo izdubite meso avokada kako bi jaje moglo stati u njega. Polovice avokada začinite paprom i soli te stavite u posudu za pečenje.Dodajte po jedno jaje u svaku polovicu i pecite oko 15 minutaZačinite jaja soli, paprom i paprikom te poslužite.