Magazin

Znate li koja je najstarija sorta jabuke, a da se i danas uzgaja?

Kožica McIntosh jabuke srednje veličine uglavnom je žarko crvena, ali često uključuje zelene i bijele površine. Meso je bijelo, hrskavo i trpkog okusa.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Smatra se da je jabuka McIntosh najstarija kultivirana sorta koja se uzgaja i danas. Ona je jedan od nacionalnih simbola Kanade, a otkrio ju je John McIntosh 1811. godine u voćnjaku u Dundeli, na svojoj farmi u Ontariju. 

Komercijalno je dostupna od 1880-ih, a osim u Kanadi, uzgaja se i na sjeveroistoku SAD-a. 

Trpka i otporna

Kožica ove jabuke srednje veličine uglavnom je žarko crvena, ali često uključuje zelene i bijele površine. Meso je bijelo, hrskavo i trpkog okusa. McIntosh je jedna od 10 najprodavanijih jabuka u Sjevernoj Americi. 

Raste u područjima koja imaju tople, sunčane dane i hladne noći. Vrlo je otporna na zimu, a može preživjeti zimske temperature do -34°C

MacIntosh računala

Johnov sin Allan zaslužan je za cijepljenje sorte na stabla otporna na zimske uvjete. Do 1835. ih je uzgajao i prodavao u svojoj neposrednoj blizini te na sjeveroistoku SAD-a da bi 1870. krenuo s komercijalnom proizvodnjom pod imenom “McIntosh Red”. 

Izvorno stablo McIntosh jabuke je propalo 1906. nakon što ga je oštetio požar. Posljednje poznato koje je kalemljeno od originalnog je odumrlo 2011., u voćnjaku u Dundeli. Njegov klon još i sada raste u Upper Canada Villageu, u historijskom muzeju u Ontariu. 

Zanimljivo je da su po ovoj jabuci ime dobili MacIntosh računari, a koja je razvila američka kompanija Apple Computer, piše Agroklub.