Magazin

Recept dana: Sočna piletina gotova za manje od pola sata

Ova piletina u sočnom umaku privlači pozornost izgledom, ali i intrigantnim imenom koje skriva tajnu poruku.

piletina u sosu
FOTO: PIXABAY

Stigao je novi recept za kojim je čitav svijet poludio… Rijetko koji recept postane takav trend na društvenim mrežama kao što je postao ovaj, a sprema se tako brzo i bez puno muke.

Pročitajte još

Sastojci

3 pileća prsa bez kostiju i kožetrećina šoljice višenamjenskog brašna2 kašike maslinovog ulja2 kašike maslaca1 mali luk, sitno nasjeckan1 kašičica mljevenog češnjaka3 kašičice paste od paradajza1 šoljica pileće supe, plus još po želji1 šoljica 35 posto vrhnja za kuhanjetrećina šoljice sušenog paradajza, sitno nasjeckanogpola šoljice parmezana2-3 grančice svježeg timijana, uklonjene stabljike, plus još za ukrašavanje2 kašike svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog na trakicemalo solimalo biberamalo origanamalo čilija

Priprema

Pileća prsa narežite po dužini na kotlete tako da dobijete ukupno šest komada piletine. Lagano ih posolite i pobiberite s obje strane pa potopite u brašno te otresite višak.

Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj temperaturi pa dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i 1 kašiku maslaca. Stavite piletinu u tavu te pecite ne postane lagano zlatna i dobro pečena. Izvadite iz tave i ostavite sa strane, piše Tportal.

U istu tavu dodajte preostalo maslinovo ulje i maslac. Nakon što se maslac otopi, dodajte luk, miješajte dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte još 30 sekundi dok ne postane aromatično. Zatim dodajte pastu od paradajza, sušeni origano i pahuljice čilija, pomiješajte da se sjedine. Kuhajte još minutu.

Ulijte pileću supu, vrhnje, sušeni paradajz, parmezan, timijan, plus so i biber po ukusu, promiješajte da se sjedini. Kuhajte na laganoj vatri kako bi se umak zgusnuo oko 3 minute, po potrebi dodajte još supe da se umak razrijedi.

Dodajte pileća prsa nazad u tavu, premažite ih umakom. Pirjajte još dvije minute. Savjetuje se da ovo remek-djelo ukrasite s još svježeg bosiljka i majčine dušice, poslužite preko tjestenine ili s hrskavim hljebom.