Magazin

Dobra za mozak i srce a još i ukusna

Bilo da preferirate riječnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, važno je znati da svaka vrsta obiluje hranjivim sastojcima poput vitamina, minerala i aminokiselina.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Među ribama koje su posebno tražene i cijenjene su brancini, skuše, tune, orade, kao i šarani ili recimo pastrmke. Međutim, postoji još jedna riba koja se može naći u većim trgovačkim centrima po pristupačnoj cijeni, a istovremeno nudi visok udio proteina i nisku kalorijsku vrijednost.

Pročitajte još

U pitanju je morska riba – oslić! Osim što je zdrava i ukusna, oslić se može pripremiti na različite načine, a karakterizira ga i brza probavljivost. Oslić ima malu energetsku vrijednost te se smatra dijetalnom namirnicom.

U 100 grama oslića nalazi se 80 posto vode, 0,85 grama masti te 17,2 grama bjelančevina. Osim toga, bogat je vitaminima B1 i B2, kalijem, kalcijem i fosforom te pozitivno djeluje na kosti i rad mozga.

Oslić je najrasprostranjenija riba u Jadranskom moru, dostiže dužinu do jednog metra i može težiti do 15 kilograma. Često se nalazi u većim morskim dubinama na muljevitom i pjeskovitom dnu.

Oslić je izrazito proždrljiv i hrani se različitim vrstama riba i rakova. Njegovo meso je posebno mekano, nemasno i ukusno. Često se priprema prženjem na ulju ili pečenjem na roštilju. Također se koristi za pripremu supa, a sušeni oslić također ima vrlo ugodan okus.

Za one koji se suočavaju s problemima povećanog nivoa holesterola, oslić je idealan izbor jer sadrži samo 0,3 grama masti i obiluje omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno djeluju na srce, javlja Klik.