Magazin

RECEPT | Mesne okruglice bez dodataka – ukusne za prste polizati!

Mesne okruglice su jedno od onih jela koja svima izmame osmijeh, no nakon što smo proveli blagdane pretjerujući s crvenim mesom, možda ne bi bilo loše neko vrijeme davati prednost malo lagnijim receptima.

Mesne-okruglice
FOTO: DEABYDAY.TV/

Ali vama se baš jednu mesne okruglice?

Nema problema jer postoje jako dobri recepti za mesne okruglice za koje vam neće trebati ni mrvica crvenog mesa, a jedan od boljih je ovaj, koji uključuje piletinu. I puretinu, kako god vam je draže.

Sviđa nam se i zbog toga što piletinu, odnosno puretinu, kombinira s limunom i kaparima pa je gurmanski užitak zajamčen, a za sve one koji vole sočno evo još jedan detalj: ove slasne popletice poslužuju se u ukusnom, laganom umaku.

Ovo jelo možete učiniti još probavljivijim i laganijim tako što ćete mlijeko zamijeniti biljnim, a umjesto klasičnih mrvica i mrašna koristiti one od žitarica bez glutena. Također, umjesto cijelog jaja možete koristiti oko 70 g bjelanjka ili ga zamijeniti mješavinom od 1 žlice mljevenog lana ili chia sjemenki s 2 do 3 žlice vode.

Polpete od piletine

Sastojci

500 g mljevene piletine ili puretine

2 kašikice krušnih mrvica

1 jaje

120 ml

juhe od povrća

2 žlice mlijeka

1 režanj luka

1 limun

1 žlica krušnih mrvica ili malo brašna

peršun, vlasac sol i biber

Priprema

Pomiješajte meso, krušne mrvice, jaje, mlijeko, naribani luk,, naribanu limunovu koricu, nasjeckani vlasac ili peršin te sol i papar pa oblikujte okruglice i uvaljajte ih u brašno ili krušne mrvice.

Na dno šire tave stavite maslinovo ulje i kapare, kratko ih zagrijte pa im dodajte okruglice i pirjajte ih dok ne uhvate koricu. Zalijte ih zagrijanim temeljcem, pokrijte i kuhajte 10-15 minuta. Dodajte im limunov sok, protresite tavu i maknite s vatre. Poslužite odmah.