Svijet

Porota osudila na smrt napadača sinagoge u Pittsburghu iz 2008.

Američka savezna porota osudila je na smrtnu kaznu napadača koji je ubio 11 ljudi u sinagogi u Pittsburghu u oktobru 2018.

FOTO: EPA-EFE/JARED WICKERHAM
FOTO: EPA-EFE/JARED WICKERHAM

Za izricanje kazne bila je potrebna jednoglasna odluka 12-člane porote. Tužitelji su tražili smrtnu kaznu, prenosi BBC.

Porota je proglasila je muškarca krivim po sve 63 tačke optužnice vezane uz napad na sinagogu Drvo života, što je najgori antisemitski napad u američkoj historiji.

Presuda je izručena sudiji američkog okružnog suda Robertu Colvilleu, a sada se očekuje da Colville nametne odluku porote.

Porota je raspravljala 10 sati tokom dva dana, a odluku je donesena nakon drugog dana vijećanja.

Robert Bowers ubio je 11 vjernika u dobi od 54 do 97 godina. Sedam ih je ranjeno, uključujući pet policajaca koji su stigli na mjesto događaja.

Tri kongregacije – Dor Hadash, Novo svjetlo i Drvo života – dijelile su navedenu sinagogu.

Većina porodica ubijenih u napadu izjavila je da podržava smrtnu kaznu za Bowersa, iako su neki, uključujući kongregaciju Dor Hadash, izrazili svoje protivljenje

Rabin Jeffrey Myers iz kongregacije Drvo života, koji je preživio napad, rekao je u srijedu da odluka porote znači zatvaranje zajednice.

“Sada kada je suđenje pri kraju i porota je preporučila smrtnu kaznu, nadam se da možemo početi ozdravljenje i krenuti naprijed”, rekao je rabin Myers.

Tužitelji su u završnim riječima tvrdili da je smrtna kazna bila neophodna jer 50-godišnji vozač kamiona i dalje gaji mržnju prema Jevrejima i nije pokazao nikakvo kajanje za svoje postupke.

“Ovo je slučaj koji zahtijeva najstrožu zakonsku kaznu – smrtnu kaznu”, rekao je američki državni odvjetnik Eric Olshan.

Bowersova odbrana tvrdila je da on pati od problema s mentalnim zdravljem zbog kojih ima zabludna uvjerenja o Jevrejima.

U presudi od srijede, porota je jednoglasno odlučila da odbrana nije uspjela dokazati da je napadač patio od mentalnog poremećaja ili da je počinio zločine “pod mentalnim ili emocionalnim poremećajem”.

Prihvati notifikacije