Svijet

Putin položio zakletvu: Sudbinu Rusije ćemo određivati mi i samo mi

U Moskvi se održava inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina, čime će zvanično početi njegov peti šestogodišnji mandat.

FOTO:  ALEXEI BABUSHKIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL/EPA
FOTO: ALEXEI BABUSHKIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL/EPA

Polaganjem zakletve Putin je stupio na dužnost predsjednika Ruske Federacije, nakon čega je intonirana himna zemlje.

Putin se obratio građanima po stupanju na predsjedničku dužnost i poručio da će narod sam odlučivati o budućnosti zemlje. Zahvalio je na povjerenju koje mu je ukazano.

Zahvalio je građanima u svim regionima, kao i onima na istorijskim teritorijama koji su odbranili svoje pravo da budu dio Rusije i svima koji se bore za Rusiju, za povjerenje koje su mu ukazali i podršku.

– Obraćam se svakom građaninu Rusije. Samo što sam izgovorio zakletvu, a tu je suština predsjedničke funkcije – služiti narodu i štititi Rusiju, to je čast, obaveza i sveti dug – rekao je on i poručio građanima da će o sudbini zemlje odlučivati sami.

Kako je istakao, uvjeren je da će zemlja na dostojanstven način preživjeti težak period i postati još jača.

– Uvjeravam vas da će i ubuduće interesi, bezbjednost naroda Rusije za mene biti iznad svega – rekao je Putin.

On je dodao da je neophodno osigurati da se nastavi razvoj zemlje u narednim decenijama, odgajiti i vaspitati mlada pokoljenja koji će jačati moć Rusije.

– Moramo da osiguramo da se pouzdano nastavi razvoj zemlje u decenijama koje slIЈede, da odgajimo i vaspitamo mlada pokoljenja koja će jačati moć Rusije, razvijati našu državnost u čijoj osnovi je međunacionalna sloga, očuvanje tradicija svih naroda koji žive u Rusiji – istakao je predsjednik Rusije.

Kako je rekao, Rusija ne odbija dijalog sa Zapadom.

– Mi ne odbijamo dijalog sa zapadnim državama. Izbor je njihov: da li i dalje namjeravaju da koče razvoj Rusije, da nastave politiku agresije, pritisak na našu zemlju koji ne prestaje godinama ili će tražiti put ka saradnji i miru – naglasio je Putin.

Rusija je, prema njegovim riječima, spremna da jača dobre odnose sa većinom svijeta.

– Bili smo,, a i sada smo otvoreni za jačanje dobrih odnosa sa svim zemljama koje u Rusiji vide pouzdanog i poštenog partnera. I to je zaista većina u svijetu – naveo je on.

On je završio govor riječima da je uvjeren u pobjedu Rusije.

– Mi smo jedinstven i veliki narod. I zajedno ćemo savladati sve prepreke, ostvariti sve što smo zamislili. Zajedno ćemo pobijediti – zaključio je Putin.

Tekst predsjedničke zakletve određen je Ustavom Ruske Federacije (član 82) i glasi:

– Zaklinjem se da ću, prilikom vršenja ovlašćenja predsjednika Ruske Federacije, poštovati i štititi prava i slobode čovjeka i građanina, poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, štititi suverenitet i nezavisnost, bezbjednost i integritet države i vjerno služiti narodu.

Mediji širom svijeta direktno prenose inauguraciju predsjednika Rusije.