Svijet

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao u srijedu o sigurnosti i ekonomskoj saradnji s vođom malijske hunte Asimijem Goitom, saopćile su obje zemlje, dan nakon što je Putin održao sličan razgovor s čelnikom hunte u susjednom Nigeru.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, posebno o sigurnosnim i ekonomskim oblastima. Usuglasili smo se da ćemo dalje sarađivati u borbi protiv terorizma – napisao je Goita na X. Kremlj je potvrdio poziv i saopćio je da su se dvojica čelnika usaglasila da uspostave bliže veze.

Pročitajte još

Mali je posljednjih godina postao jedan od najbližih afričkih saveznika Rusije, a plaćeničke snage Wagner grupe tu su raspoređene da se bore protiv džihadističkih pobunjenika u zemlji Sahela.

Rusija nastoji da ojača odnose s afričkim zemljama, predstavljajući se kao prijateljska zemlja bez kolonijalnog porijekla u Africi.

Čini se da je taj razgovor dio kruga diplomatskih napora koje je Putin imao sa čelnicima Zapadne i Centralne Afrike od svog reizbora u ovom mjesecu.

Kremlj je u srijedu saopćio da su se Putin i čelnik Republike Kongo, Denis Sassou Nguesso, u telefonskom razgovoru dogovorili produbljivanje političkih, ekonomskih i humanitarnih veza.

Putin je u utorak telefonom razgovarao s vođom nigerske hunte Abdourahamaneom Tianijem i naglasio je potrebu za jačanjem njihove sigurnosne saradnje, prenosi nigerijska državna televizija.

Poziv je uslijedio nakon odluke Nigera, bivšeg zapadnog saveznika u borbi protiv militantnih pobuna u regiji Sahela od 17. marta, da opozove vojni sporazum sa Sjedinjenim Državama.

Američki zvaničnici upozorili su čelnike nigerske hunte na njihove veze s Rusijom i Iranom, nekoliko dana prije nego što je hunta opozvala vojni sporazum.

Odluka nigerske hunte uslijedila je nakon odluke susjednog Malija i Burkine Faso koji su također prekinuli vojne veze s dugogodišnjim saveznicima, uključujući Francusku, a obratili su se Rusiji za podršku.

Oni su se  odlučili da napuste 15-člani zapadnoafrički regionalni blok i formirali su pakt o saradnji poznat kao Alijansa država Sahela (AES).

Države Sahela, koje se bore protiv islamističkih pobuna, dogovorile su se ovog mjeseca da uspostave zajedničke snage za borbu protiv sigurnosnih prijetnji širom svojih teritorija, prenosi Reuters.