Svijet

Bošnjačko-američka asocijacija uputila pismo Guterresu: Vaš glas je doprinos ozdravljenju našeg naroda

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija uputila je otvoreno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterresu te ambasadorima država članica UN-a u kojem su ih pozvali da Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

rat u ukrajini
FOTO: EPA-EFE/ANDRONIKI CHRISTODOULOU / POOL

Zauzmite se za istinu i pravdu i proglasite 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Taj dan će poslužiti i kao podsjetnik da se takvi zločini nikad više ne ponove u svijetu navodi se u pismu.

Ističu da su neki od članova asocijacije preživjele žrtve genocida, silovanja, prisilnog zatvaranja, zlostavljanja i ostalih trauma od kojih se oporavljaju čak i nakon skoro tri decenije.

Podsjećaju da “mir” koji je nastupio nakon agresije nije bio lak onima koji su se vratili u razorene domove u entitetu Republika Srpska te da se i danas nalaze pod stalnim prijetnjama, ponižavanjima, uskraćivanjima osnovnih građanskih prava i, što je najstrašnije, stalnim poricanjem genocida u Srebrenici.

Ta poricanje se nastavljaju uprkos činjenici da su politički i vojni lideri Radovan Karadžić i Ratko Mladić, osuđeni za genocid pred Međunarodnim sudom pravde koji je osnovao UN – istakli su u pismu.

Ističu da je poricanje genocida sistematski orkestrirano i implementirano od Vlade Srbije, “koja kontinuirano negira sve relevantne presude za genocid i besramno veliča ratne zločine, slaveći ih kao heroje kroz medije”. Do danas, Vlada Srbije nastavlja da pruža utočište ratnim zločincima, pojedincima osuđenim ili optuženim za ratne zločine. Poricanje genocida nastavlja se i danas, upravo ovdje u New Yorku. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje obilazi misije pri UN-u i prijeti eskalacijama u regionu ukoliko se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici – navodi se u pismu.

Dodaju kako čelnici Srbije i bh. entiteta RS, umjesto da javno priznaju genocid i usmjere napore da se usvoji Rezolucija u cilju unapređenja mira i pomirenja, i dalje glasno negiraju genocid te govorom mržnje prijete ponavljanjem genocida. Sve one koji glasaju za Rezoluciju smatrat ćemo našim iskrenim prijateljima, ali i prijateljima čovječanstva i svega za čim se zalaže plemenito ime Ujedinjenih naroda.

Ako su u julu 1995. godine tragični neuspjesi u sigurnoj zoni UN-a rezultirali genocidom nad više od osam hiljada Bošnjaka, barem danas, vaš glas za usvajanje Rezolucije o obilježavanju genocida u Srebrenici dat će dostojanstvo onima kojima je to uskraćeno. Vaš glas je doprinos ozdravljenju našeg naroda – naglašeno je u pismu.

Ako se neko odluči da glasa protiv usvajanja Rezolucije, zaključeno je u pismu, treba dobro da razmisli ima li smisla da ikada u budućnosti posjeti Memorijalni centar u Srebrenici, jer bi to bilo previše licemjerno.