Retrovizor

Ovo je bila zadnja Titova želja, rekao je Jovanki: Ako mi se šta desi, otvori ovo pismo

Posljednja želja dugogodišnjeg lidera Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), Josipa Broza Tita, bila je usmjerena ka dvojici ključnih figura – šefu jugoslovenske tajne policije Stanetu Dolancu i generalu Nikoli Ljubičiću. 

FOTO: VICE
FOTO: VICE

Uformi pisma koje je praktično predstavljalo testament Josipa Broza, namijenjeno da ga otvori njegova supruga Jovanka, otkrivali su se dijelovi misterije koja je okruživala posljednje riječi ovog političkog velikana.

Pročitajte još

Nažalost, pismo je “misteriozno nestalo” kada su šef policije i general otvorili sef, ostavljajući javnost u neizvjesnosti o sadržaju.- OGLAS –

Sadržaj tog pisma, koje je često bilo nagoviješteno Titovaljevim riječima “Ako mi se nešto desi, otvori pismo…”, ostao je nepoznat široj javnosti. Jovanka Tito, svaki put kada bi njen suprug kretao na put ili obilazak zemlje, bila je svjesna postojanja tog pisma. U situacijama kada ona nije putovala s njim, Tito bi joj pokazivao pismo koje je pažljivo čuvao u sefu, naglašavajući da, ukoliko mu se nešto dogodi, pročita sadržaj tog tajanstvenog dokumenta.

Nesrazmjerno tim ozbiljnim riječima, Jovanka nikada nije imala hrabrosti da otvori pismo. Taj zagonetni dio Titove zaostavštine ostao je neproučen i nepoznat, čineći ga trajnim izvorom spekulacija i tajni u istoriji bivše Jugoslavije.

Kada bi se vratio s puta, Tito bi pismo uzimao nazad, a vraćao ga je u sef svakom sljedećom prilikom kad bi odlazio.

Da li je Tito mijenjao sadržaj pisma, i to je misterija, pored toga što se ne zna ni posljednja „varijanta“.

Jovanku pištoljem istjerali iz kuće

Josip Broz je preminuo 4. maja 1980. godine, a ubrzo nakon njegove smrti udovica Jovanka je izbačena iz predsjedničke vile u Užičkoj ulici na Dedinju.

Ona je u ovoj kući sa Titom živjela 35 godina. Jovanku su iz vile izbacili uz prijetnju pištoljem, a iz nje je izašla bez ijedne stvari.

Jedna od priča je da su Jovanku iz kuće istjerali Stane Dolanc i general Nikola Ljubičić. Ona je u jednom od intervjua za života to i potvrdila.

Dolanc i Ljubičić su spriječili udovicu da pročita „testament“ i tako sprovede ili barem otkrije Titovu posljednju volju. Nakon što su otvorili sef, pismu se gubi svaki trag.

8 primjeraka testamenta?

Jovanka je u jednom pismu koje je bilo upućeno osobi od povjerenja tvdila da u tom testamentu Tito ostavlja njoj da vodi računa o svim stvarima koje ostanu iza njega. Takođe tvrdi da je čula da postoji 8 umnoženih primjeraka, ali da je cijelu stvar sabotirao šef policije Stane Dolanc.

„Čula sam od jedne ratne drugarice da je Tito napisao testament i dao da se umnoži u osam primjeraka. Predao ga je drugu Kosti Nađu, generalu armije, kad je bio u Igalu zbog neke konferencije SUBNOR. U tom dokumentu je Tito, između ostalog, odredio da ja lično vodim računa o svim stvarima koje posle njega budu ostale, jer ću ja to najbolje znati, umjeti i htjeti. Čula sam isto tako da je poslije toga došao Stane Dolanc kod Nađa i zaprijetio mu da slučajno ne izađe s tim dokumentom, jer će se gadno provesti“, stoji u pismu koje je Jovanka u junu 1983. godine napisala bliskoj osobi.

Sadržaj Titovog testamenta nikad nije objelodanjen i do danas je ostao misterija, piše Luftika.