Svijet

EU će zaradom od zamrznute ruske imovine kupiti oružje za Ukrajinu

Zemlje Europske unije (EU) odlučile su iskoristiti zaradu od zamrznute ruske imovine za podršku odbrani Ukrajine, javlja Anadolu.

Oružje, Ukrajina
FOTO: UNKRIFORM
Ilustracija

“Ambasadori zemalja EU-a načelno su se složili oko mjera u vezi s vanrednim prihodima koji proizlaze iz zamrznute ruske imovine”, stoji na službenom profilu Belgije, predsjedavajuće EU-om.

U objavi na društvenim mrežama navedeno je da će novac dobiven iz ruske imovine poslužiti za podršku oporavku Ukrajine i vojnoj odbrani.

Pročitajte još

“Pozdravljam politički dogovor o našem prijedlogu da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za Ukrajinu”, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Istaknuvši da će ovaj novac učiniti Ukrajinu i Europu sigurnijima, von der Leyen je istaknula kako to ima i snažnu simboliku.

Zemlje EU zamrznule su oko 200 milijardi eura ruske Centralne banke zbog rata u Ukrajini. Financijske institucije koje drže rusku imovinu ostvaruju značajan profit reinvestirajući je kako ona dospijeva.

Oko 180 milijardi eura rezervi ruske Centralne banke koje je zamrznula EU drži Euroclear, belgijski pružatelj usluga kliringa i skrbništva nad vrijednosnim papirima. Dok se imovina institucije u njenom bilansu brzo povećava, Euroclear ostvaruje velike iznose prihoda od kamata. Euroclear je tako prošle godine zaradio više od tri milijarde eura prihoda od kamata na rusku imovinu koja je zamrznuta zbog sankcija EU.