Svijet

Novi paket sankcija za Rusiju

Članice EU odobrile su u srijedu trinaesti paket sankcija Rusiji u vezi s Ukrajinom, kažnjavajući skoro 200 subjekata i pojedinaca optuženih da su pomogli Moskvi u nabavci oružja ili da su umiješani u otmicu ukrajinske djece.

FOTO: EPTHINKTANK.EU
FOTO: EPTHINKTANK.EU

Ambasadori EU upravo su se načelno dogovorili o trinaestom paketu sankcija u okviru ruske agresije na Ukrajinu – saopćila je Belgija, koja predsjeda EU, na platformi društvenih mreža X, nazivajući ga „jednim od najširih koje je odobrila EU ”.

Pročitajte još

Novim paketom 193 subjekta i pojedinca dodat će se na listu onih kojima je zabranjeno da putuju u EU ili da tamo posluju, ali neće biti novih mjera protiv određenih privrednih sektora, saopćli su diplomatski izvori EU.

Izvori su kazali da je fokus popisa grubo podijeljen između entiteta i pojedinaca koji su dio ruskog vojnog industrijskog kompleksa i onih koji su uključeni u trgovinu i otmicu ukrajinske djece. Dodane su i jedna sjevernokorejska i jedna bjeloruska firma, kažu izvori.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda kazao je prošlog marta da je Rusija prebacila “najmanje na stotine” djece iz sirotišta i staračkih domova u okupiranim regijama Ukrajine, a “mnoga” su predata na usvajanje.

ICC je optužio zvaničnike, uključujući predsjednika Vladimira Putina, za otmicu ukrajinske djece, što je nazvao ratnim zločinom. Moskva negira bilo kakav zločin i tvrdi da je primala djecu iz ratne zone kako bi ih zaštitila. Ukrajina navodi da je Rusija uklonila više od 4.000 djece.

Nove mjere se također fokusiraju na mrežu nabavke koja podržava rusku vojsku, posebno na lanac nabavke za proizvodnju dronova. Dvadeset sedam kompanija dodato je na listu Aneksa IV, što znači da im evropske firme ne mogu prodavati robu dvostruke namjene.

Dodane kompanije su uglavnom ruske i uključuju tri firme iz Kine i jednu kompaniju sa sjedištem u Hong Kongu, kažu izvori.

Paket će biti formalno odobren na vrijeme za drugu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

– Moramo nastaviti da degradiramo Putinovu ratnu mašineriju – izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na X.

Također dodatno smanjujemo pristup Rusije bespilotnim letjelicama – dodala je.

Ambasadori su također na šest mjeseci obnovili sadašnji režim sankcija u kome se nalazi oko 2.000 pojedinaca i kompanija, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije