Politika

Lendo: Još jedna potvrda ispravnosti naše opredijeljenosti da BiH bude država svih njenih naroda

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, presudom u predmetu "Kovačević" još je jednom potvrdio pravnu utemeljenost i ljudsku ispravnost našeg opredjeljenja za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu svih njenih naroda i građana zasnovanu na civilizacijskim vrijednostima, lišenu svih oblika diskriminacije i oslonjenu na vladavinu prava - poručio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Istakao je da “sadržaj ove presude odgovara standardima pravne stečevine Evropske unije kojoj težimo, pravnim pravilima i ljudskim standardima demokratskog svijeta kojem pripadamo i van razgovora stavlja sve diskriminatorske odredbe i diskriminatorske prijedloge civilizacijskog mraka protiv kojeg se borimo”.

Potpredsjednik FBiH Lendo je kazao kako je Evropski sud za ljudska prava u presudi “Kovačević”, ali i drugim presudama iz grupe predmeta “Sejdić i Finci” utvrdio da u Bosni i Hercegovini postoje razni oblici diskriminacija, da su one neprihvatljive i da se Bosna i Hercegovina od tih diskriminacija mora osloboditi. Pravna i politička težina presuda Evropskog suda za ljudska prava je velika.

U Bosni i Hercegovini u kojoj se Evropska konvencija za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda neposredno primjenjuje i koja je nadređena svim drugim pravnim propisima, težina presuda Evropskog suda za ljudska prava još je i veća. Presuda “Kovačević” mora biti provedena bez odgađanja.

Njenim provođenjem, zajedno sa ostalim presudama iz grupe predmeta “Sejdić i Finci”, treba da se otklone svi oblici diskriminacija u Bosni i Hercegovini koje je utvrdio Evropski sud za ljudska prava kako bi se Bosna i Hercegovine u punom kapacitetu pridružila porodici demokratskih društava vladavine prava i jednakog tretmana pred zakonom, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Prihvati notifikacije