BiH

Kada Hatić nakon presude: Mog sina ništa ne može vratiti, ali neka se zna istina

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove donijelo je konačnu presudu rukovoditeljima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Stanišić i Simatović su osuđeni na po 15 godina zatvora.

FOTO: N1
FOTO: N1

Kada Hotić, potpredsjednica NVO Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” u razgovoru za N1 je kazala kako godinama unazad bori za istinu.

“Borim se godinama da se prihvati istina u svijetu. Zločinci moraju bti osuđeni. Niti jedna kazna ne može podmiriti ono zlo koje su počinili. Ova dvojica iz vrha državne bezbjednosti Srbije su dokaz da je Srbija učestvovala u agresiji na BiH. Ne može negirati da je bila po strani. Ovaj Tribunal je od velike važnosti, jer onu istinu koju tražimo je ipak dokazao. Oni počinioci i u RS i u Srbiji stalno negiraju svoj zločin, a imaju ratne vojne inavalide, poginule… Odakle im ako nisu učestvovali u tome? Ovaj presuda je istinski dokaz”, kazala je.

Pročitajte još

Potom je dodala kako se nada da će nakon ove konačne presude narod pomiriti.

“Vrijeme da se prestane da se slave osuđeni, da se odbacuju presude… Ovo je presuda gdje se govori o učešću najvišeg vrha Srbije. To nije pomaganje, oni su organizovali. Ovo je ipak završna faza i kraj ovog Tribunala. Mi kao žrtve smo ipak zadovoljni. A koliko sam umorna nakon svega ovog… Ostarila sam za sve ovo vrijeme, ali kada hoću ja mogu. Omladina treba da shvati pravedno ovo. Oni koji su činili zlo ostat će kruti, voljela bih da omladina prihvati istinu. Samo sa istinom možemo napredovati”.

Na kraju razgovora za N1 je kazala:

“Ne naslađujem se ni čijom patnjom, ali da se zna istina. Smrt mog sina i svakog drugog ne može vratiti niti jedna presuda. Ali da se zna da sve košta, da se zločin ne isplati. Kako se on osjeća to je njegova stvar. Ja sam čovjek, nisam kao oni”, kazala je Hotić.

Prihvati notifikacije