Svijet

Politico: Ukrajinski specijalci love Ruse širom svijeta

Ukrajinske specijalne službe love Ruse u inozemstvu, rekao je za Andrij Jusov, dužnosnik ukrajinske vojne obavještajne službe (HUR).

FOTO: EPA/ARKADY BUDNITSKY
FOTO: EPA/ARKADY BUDNITSKY

“Moramo svugdje biti prisutni, svugdje gdje je potrebno uništiti neprijatelja. Prisutni smo gdje god je moguće oslabiti interese Rusije”, rekao je Jusov za Politico pa sa sugestivnim smiješkom komentirao Sudan:

Pročitajte još

“Što se tiče Sudana… ne mogu ni potvrditi ni demantirati da smo tamo prisutni.”

Ranije ovog mjeseca, Kyiv Post je objavio video ukrajinskih specijalnih snaga kako ispituju borce zarobljene u Sudanu, a koji govore ruski. Tom prilikom priznali su povezanost s plaćeničkom jedinicom Wagner Group.

Na snimci ukrajinski vojnik pita jednog od zarobljenika odakle je i zašto je došao u Sudan.

“Mi smo iz Wagnera. Došli smo srušiti lokalnu vladu”, odgovorio je zarobljeni vojnik pa dodao da se u Sudanu nalazi stotinu Wagnerovih boraca te da su bazirani u susjednoj Srednjoafričkoj Republici.

Rusija ima značajan uticaj u Africi. U početke djelovalo pod imenom Wagnera, a sad se djeluje kroz Afrički korpus, kojeg je formiralo rusko Ministarstvo obrane. Prisutni su širom afričke regije Sahel, Burkini Faso i Libiji, prema izvješću Centra za istočne studije sa sjedištem u Varšavi.

“Vojne hunte koje su proteklih godina preuzele vlast u mnogim zemljama Sahela vide Rusiju kao zaštitnika na domaćem i međunarodnom planu te žele s njom surađivati na polju obrane”, stoji u izvješću.

Potkopavanjem te percepcije, Ukrajinci pokušavaju oslabiti ruski utjecaj u Africi.

“Sve što Ukrajina radi u inozemstvu je u okviru međunarodnog prava, u suradnji s lokalnim vlastima i našim međunarodnim partnerima”, pojasnio je Jusov.

Ukrajinske specijalne službe poput HUR-a i obavještajne agencije kao SBU aktivno sudjeluju u nekonvencionalnom ratovanju, pogađajući Rusiju tamo gdje najviše boli, navodi Politico. I upravo Afriku Kijev vidi kao jednu od ključnih tačaka.

Mnogi Wagnerovi plaćenici poslani su u Afriku nakon bitke za Bahmut, a sam Prigožin također se tamo pojavio prije nego što je poginuo u avionskoj nesreći.

Upravo zato od novembra prošle godine Ukrajinci provode cijeli niz napada na ruske snage u ključnim dijelovima Crnog kontinenta, prenosi N1.

Prihvati notifikacije