Svijet

Ukrajina oštro osudila ruske planove za održavanje predsjedničkih izbora na okupiranim teritorijama

Rusija tvrdi da je pripojala oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona na istoku i jugu Ukrajine tokom prošlogodišnjih referenduma.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Ukrajina je u subotu oštro osudila ruske planove za održavanje predsjedničkih izbora narednog proljeća na okupiranoj teritoriji, proglasivši ih “ništavnim i nevažećim” i obećavajući da će krivično goniti sve posmatrače koji budu poslani da ih nadziru.

Gornji dom ruskog parlamenta u ovoj je sedmici zakazao predsjedničke izbore u zemlji za mart iduće godine, a predsjedavajuća doma Valentina Matvijenko saopćila je da će stanovnici četiri okupirane ukrajinske regije moći prvi put da glasaju.

Rusija tvrdi da je pripojala oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona na istoku i jugu Ukrajine tokom prošlogodišnjih referenduma koje su Kijev i Zapad odbacili kao lažne, jer ne kontrolira u potpunosti nijednu od njih.

Također je oduzela crnomorski poluotok Krim od Ukrajine 2014. Pozivamo međunarodnu zajednicu da odlučno osudi namjeru Rusije da održi predsjedničke izbore na okupiranim ukrajinskim teritorijama i da uvede sankcije onima koji su uključeni u njihovu organizaciju i provođenje – navodi se u saopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Također je upozorilo zemlje da ne šalju posmatrače na “pseudoizbore”, navodeći da će se počinioci “suočiti s krivičnom odgovornošću”. Bilo kakvi izbori u Rusiji nemaju nikakve veze sa demokratijom. Oni služe samo kao oruđe za održavanje ruskog režima na vlasti – saopćilo je ministarstvo.

Ruski čelnik Vladimir Putin objavio je u petak da će se ponovo kandidirati za predsjednika, što bi ga održalo na vlasti barem do 2030. godine, prenosi Reuters.