Svijet

Ukrajina napala ruske vojne mete na okupiranom Krimu

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage osujetile ukrajinski napad, uništivši deset nadolazećih projektila iznad poluotoka.

FOTO: AA/ILUSTRACIJA
FOTO: AA/ILUSTRACIJA

Ukrajina je u četvrtak saopćila da su njene zračne snage izvele napad na rusko komandno mjesto u blizini okupiranog grada Sevastopolja, više od 200 km od teritorije pod ukrajinskom vlašću, i također su pogodile vojnu jedinicu u odvojenom napadu na poluotoku Krimu.

Pročitajte još

Komandant zračnih snaga Mokola Oleščuk objavio je video snimak s društvenih mreža u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram na kome se vidi dim koji se diže od eksplozije u blizini Sevastopolja, luke na Krimu koja služi kao glavni štab ruske Crnomorske flote. Hvala još jednom pilotima zračnih snaga i svima koji su planirali operaciju za savršen borbeni rad – rekao je on.

Također je objavio snimak ekrana na društvenim mrežama u kome se navodi da je ruska vojna baza u gradu Jevpatorija pogođena u napadu.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja koga je postavila Moskva, opisao je napad kao “najmasovniji u posljednje vrijeme”.

Jedna osoba je hospitalizovana nakon što je komad gelera udario u kuću, napisao je na Telegramu.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage osujetile ukrajinski napad, uništivši deset nadolazećih projektila iznad poluotoka.

Odjeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je rusko komandno mjesto pogođeno u 15.00 sati po loklnom vremenu u blizini Sevastopolja.

Ukrajina je pojačala svoje napade na Krim, koji je Moskva zauzela i anektirala 2014. godine, nastojeći da uništi ruske vojne kapacitete i natjera njenu flotu da se povuče iz Crnog mora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je Kijev uspio da preuzme inicijativu nad Rusijom u toj oblasti.