Svijet

Rusija: Spriječeni pokušaji infiltriranja ukrajinske vojske

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je u petak da je tokom posljednja četiri dana spriječeno više pokušaja ukrajinske vojske da se infiltrira u Rusiju, preko južnih granica zemlje.

FOTO: HARVARD.EDU
FOTO: HARVARD.EDU
Arhiva

U saopćenju ministarstva date su informacije o akcijama Oružanih snaga Ukrajine usmjerenim na teritorij Rusije. Navedeno je da je ruska vojska, zajedno sa trupama Federalne službe bezbjednosti (FSB), spriječila pokušaje ukrajinskih snaga da uđu u Belgorodsku i Kursku oblast u periodu od 12. do 15. marta.

Pročitajte još

“Više od 550 vojnika, 16 tenkova, od kojih je 11 američkih Bradleya, 19 borbenih oklopnih vozila i 15 automobila, uključujući borbena vozila pješadije uništeno je zračnim napadima i artiljerijskom vatrom”, navedeno je.

Dodaje se da je ruska vojska tokom protekle sedmice izvela 50 grupnih napada sa visoko preciznim oružjem, višecijevnim raketnim bacačima i bespilotnim letjelicama na vojnu aerodromsku infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, radionice za oružje i vojnu opremu, skladišta bespilotnih letjelica i marinskih vozila, skladišta municije i goriva.

Naglašeno je da su pogođeni svi utvrđeni ciljevi, a pogođena su i mjesta na kojima su se nalazile jedinice Oružanih snaga Ukrajine, nacionalističke formacije i strani plaćenici.