Svijet

Rusija i Ukrajina objavile najveću razmjenu zarobljenika od početka rata uz posredovanje UAE

Posljednja razmjena zarobljenika između Moskve i Kijeva održana je u avgustu 2023. godine.

FOTO: SENTDEFENDER/TWITTER
FOTO: SENTDEFENDER/TWITTER

Rusija i Ukrajina su objavile u srijedu razmjenu u kojoj su uključene stotine zarobljenika s obje strane, uključujući vojnike i oficire, uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prvu od avgusta 2023. i najveću od početka rata u februaru 2022. godine, javlja Anadolu.

Pročitajte još

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je Ukrajina vratila 248 vojnika nakon “složenog pregovaračkog procesa” u kojem su posredovali UAE.

“Svom puštenom ruskom vojnom osoblju pružena je neophodna medicinska i psihološka pomoć”, navodi se u saopštenju i dodaje da će osoblje biti prevezeno u medicinske ustanove na liječenje i rehabilitaciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Telegramu da je Rusija vratila 230 svojih ljudi, od kojih su 213 vojnici i narednici, a oslobođeno je i nekoliko civila.

“Zahvalan sam svima koji su postigli ovaj rezultat. Pamtimo svakog pripadnika našeg naroda. I moramo ih sve vratiti”, rekao je Zelenski.

Prema ukrajinskom Koordinacionom štabu za tretman ratnih zarobljenika, razmjena zarobljenika bila je najveća od početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022.

Posljednja razmjena zarobljenika između Moskve i Kijeva održana je u avgustu 2023. godine, kada je Rusija vratila 22 ukrajinska vojnika u 48. razmjeni zarobljenika između dvije zemlje.