Svijet

Nove optužbe za Ukrajinu

Ukrajina je u srijedu u ranim jutarnjim satima lansirala 12 projektila i nekoliko dronova na južnu rusku regiju Belgorod, saopćili su rusko ministarstvo odbrane i lokalne vlasti.

FOTO:  INTERNET, FOTO/ ILUSTRACIJA
FOTO: INTERNET, FOTO/ ILUSTRACIJA

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov kazao je da situacija “i dalje ostaje napeta” u Belgorodu, gdje je prema ruskim navodima 25 civila, među kojima i petero djece, ubijeno u ukrajinskim napadima u subotu.

Pročitajte još

Nije bilo riječi o žrtvama u posljednjim napadima. Gladkov je rekao da će se stepen štete procjenjivati tokom dana.

Ukrajinska eskalacija napada na Belgorod tokom novogodišnjeg perioda uslijedila je nakon što je Rusija pokrenula neke od svojih najintenzivnijih udara na Ukrajinu od početka rata prije skoro dvije godine. Kijev je u utorak saopćio da je Rusija od petka lansirala više od 300 dronova i projektila raznih vrsta na gradove širom Ukrajine.

Belgorod je, kao i druge ruske regije na granici s Ukrajinom, svjedok čestih napada niskog nivoa od početka rata, ali subotnji je bio daleko najpogibeljniji. Predsjednik Vladimir Putin rekao je da to “neće proći nekažnjeno”.

Jedna osoba je ubijena, a još sedam ranjeno u regiji u utorak, saopćile su ruske vlasti.

U napadima u srijedu, rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je Ukrajina ispalila šest balističkih projektila Točka-U i šest navođenih projektila lansiranih iz teškog višecjevnog raketnog bacača Vilha.

Gladkov je kazao da je Ukrajina također lansirala nekoliko dronova na regiju i grad Belgorod, koji je administrativni centar regije.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje. Iz Ukrajine nije bilo komentara.