Svijet

Rusi pripemaju veliku ofanzivu, napreduju sa svih strana

U napada ukrajinske snage na nekoliko tačaka duž borbene linije nakon zauzimanja Avdijivke, što je bila prva velika ruska pobjeda na vojnom polju u zadnjih nekoliko mjeseci.

FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
Bahmut (u pozadini) Rusi smatraju strateški važnim, u gradu traju bitke za svaku ulicu

Moskva zna da ukrajinskim jedinicama nedostaju svježi vojnici i streljivo. SAD i Europa ne uspijevaju brzo ponovno naoružati Kijev. Ukrajinski dužnosnici i vojni komandanti kažu da je trenutni ruski cilj pripremiti veliku ofenzivu već ovog proljeća.

Pročitajte još

“Ono što se trenutno događa je ono za što se Rusija dugo pripremala. Prikupila je dovoljno snaga i resursa da izvrši pritisak na različite smjerove odjednom”, rekao je Maksim Žorin, zamjenik komandanta ukrajinske 3. jurišne brigade, koja se prošlog mjeseca povukla iz Avdijivke.

Ukrajinska vojska čuva svoju municiju i traži prilike da udari ruske snage dok su u pokretu, što je pristup poznat kao aktivna obrana. Kako bi zaustavili bolje naoružanog i bolje opremljenog neprijatelja, ukrajinske trupe također se ukopavaju, piše Wall Street Journal.

Zapadno od Avdijivke bageri kopaju zemlju kako bi napravili protivtenkovske jarke i rovove. Ukrajinci pokušavaju replicirati fizičke prepreke koje je Rusija stvorila na svojoj strani fronte prije više od godinu dana, sa smrtonosnom učinkovitošću u zaustavljanju ukrajinske ofanzive prošlog ljeta, prenosi N1.