Svijet

Velika razmjena zarobljenika Ukrajine i Rusije, fotografije su potresne

Ukupno 207 zarobljenih ukrajinskih vojnika vratilo se kući nakon dogovora s Rusijom o razmjeni zarobljenika, rekao je danas predsjednik Volodimir Zelenski.“Naši ljudi su kod kuće”, poručio je na Telegramu

FOTO: GERASHCHENKO_EN/X/TWITTER
FOTO: GERASHCHENKO_EN/X/TWITTER

Na društvenim mrežama pojavila su se potresne fotografije razmijenjenih Ukrajinaca, koji plaču ogrnuti ukrajinskim zastavama.

Dvije zemlje održale su mnoge razmjene zarobljenika tokom gotovo dvije godine rata, ali daljnje zamjene bile su upitne nakon što je Moskva optužila Kijev da je prošle sedmice srušio vojni transportni avion u kojemu je navodno bilo 65 ukrajinskih zarobljenika.

Rusko ministarstvo obrane saopćilo je danas da je dovršilo dogovor o razmjeni s Ukrajinom prema kojem je svaka strana dobila natrag 195 vojnika. Ministarstvo je reklo da će ruski vojnici biti upućeni u Moskvu kako bi dobili medicinsku i psihološku pomoć.

To je prva takva razmjena nakon pada ruskog vojnog transportnog aviona prošle sedmice za koji Moskva kaže da je prevozio 65 ukrajinskih vojnika prije planirane razmjene. Rusija kaže da je Ukrajina oborila zrakoplov projektilom zemlja-zrak i da su sve 74 osobe u njemu poginule. Ukrajina nije ni potvrdila niti demantirala da je oborila avion i zatražila je dokaz ko je bio u njemu.