Krompir i riža
Kako je izvijestio Independent, problem s podgrijavanjem krompira zapravo nije u procesu zagrijavanja u mikrovalnoj ili rerni. Ako se kuhani krompir predugo hladi na sobnoj temperaturi, može doći do stvaranja bakterija koje uzrokuju trovanje. Naime, podgrijavanjem se krompir ne zagrije dovoljno dobro da ubije nastale bakterije, čak i ako se jelo čini vruće. Ako krompire niste spremili u frižider odmah nakon posluživanja, nemojte rizikovati trovanje hranom podgrijavajući ih sljedeći dan. Ista je stvar i s rižom.
Povrće poput mrkve ili špinata
Stručnjaci upozoravaju da izbjegavate podgrijavanje mrkve, špinata i bilo kojeg drugog zelenog lisnatog povrća. Naime, povrće bogato nitratima kada se ponovno zagrijava može postati toksično, oslobađajući kancerogena svojstva.
Gljive
Prema Evropskom vijeću za informacije o hrani, podgrijavanje gljiva velika je greška. Naime, gljive su osjetljive namirnice i sadrže bjelančevine koje enzimi i bakterije mogu ”oštetiti” ako se ne skladište pravilno, naprimjer ako se ostave predugo na sobnoj temperaturi. Od podgrijavanja gljive se kvare pa isto nije nimalo preporučljivo, savjetuju nutricionisti. Ako ih ipak morate podgrijati, Evropsko vijeće preporučuje da ih zagrijete na najmanje 70 stepeni.
Majčino mlijeko i hrana za bebe
Iako se majčino mlijeko i hrana za bebe mogu podgrijavati, stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne bismo smjeli zagrijavati u mikrovalnoj pećnici. Registrovana dijetetičarka i nutricionistica Susie Garcia rekla je za Bustle da mikrovalne pećnice mogu neravnomjerno zagrijati hranu, što rezultira opeklinama ionako osjetljivih dječjih usta i grla. Mnogo je bolji način podgrijavanje u zagrijanoj vodi na šporetu.
Šta još ne bismo smjeli podgrijavati?
Stručnjaci također kažu da ne bismo smjeli podgrijavati piletinu, morsku i ostalu hranu koja u sebi sadrži jaja. Njih je najbolje jesti svježe pripremljene jer podgrijavanje dovodi do promjene strukture proteina u njihovom sastavu što može rezultirati probavnim problemima ili trovanjem, donosi Insider.